Constructii

Noua arteră care leagă Colentina de Pantelimon a fost inaugurată luni în Bucureşti

Noua arteră care leagă Colentina de Pantelimon a fost inaugurată luni în Bucureşti

Autor: Roxana Alexe

03.12.2012, 15:55 11042

Sorin Oprescu a spus că investiţia "Străpungere Doamna Ghica - Bulevardul Chişinau şi pasaj suprateran peste calea ferată" face parte din întregirea inelului median de circulaţie din Capitală.

"Pe zi ne aşteptăm să circule pe aici în jur de 35.000 de maşini în ambele sensuri", a declarat primarul Capitalei, arătând că prin noua arteră este legată circulaţia în trei cartiere, respectiv Petricani, Colentina şi Pantelimon.

Sorin Oprescu a mai spus că noua arteră va ajuta foarte mult traficul care vine dinspre autostrada A3.

"Este practic unica soluţie de descărcare a traficului de pe viitoarea autostradă A3", a adăugat primarul Capitalei.

Premierul Victor Ponta, care a participat la deschiderea noii artere, l-a felicitat pe primarul Sorin Oprescu pentru finalizarea lucrărilor la acest proiect.

"Mă bucur foarte mult pentru faptul că îşi continuă proiectele şi, aşa cum îl cunosc, dincolo de felicitări o să vrea să ne plătim datoriile, noi, Guvernul", a spus Victor Ponta.

Sorin Oprescu a precizat că l-a invitat pe premier "să vadă cu ochii săi că administraţia locală îşi vede de treabă şi nu devine o povară".

"Valoarea contractului este de 37,5 milioane de lei, fără TVA, din bugetul Primăriei", a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări adresate de Victor Ponta.

La începutul lunii mai, primarul general al Capitalei preciza că şantierul a fost început în 2006, precizând că lucrarea a fost blocată din cauza unor procese.

Directorul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, preciza că în martie 2012 lucrarea a fost reîncepută, până atunci fiind executată în proporţie de 30 la sută.

Lucrările au început în 2007, în baza unui proiect început în 2002. Din cauza diferenţelor foarte mari existente între situaţia reală din teren şi prevederile proiectului tehnic, au aparut probleme în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor.

Având în vedere calitatea defectuoasă a proiectului, care a generat o ofertă ce nu putea fi dusă la îndeplinire, precum şi solicitările venite din partea constructorului privind majorarea valorii iniţiale a contractului cu mai mult de 100 la sută, Primăria Capitalei a început o analiză a situaţiei existente, precizau reprezentanţii municipalităţii.

Pe parcursul acestor verificări, constructorul a abandonat şantierul, făcând posibile eventuale accidente, printre care şi cel din septembrie 2011, când câteva grinzi din beton au căzut pentru doi bărbaţi, în timp ce aceştia căutau fier vechi şi au încercat să scoată suporţii pe care stăteau stâlpii de beton. De asemenea, abandonarea şantierului a dus şi la degradarea masivă a lucrărilor deja executate.

Municipalitatea s-a adresat instanţei, solicitând rezilierea contractului, acest lucru realizându-se în mai 2011.

În octombrie 2011, Primăria Capitalei a început procedura în vederea selectării unui nou constructor şi finalizării lucrărilor.

În martie 2012 a fost obţinută autorizaţia de construire, în prealabil fiind făcute lucrări de punere în siguranţă a şantierului, de conservare a lucrărilor deja efectuate, de evacuare a gunoaielor menajere depozitate în zona, care au însemnat aproximativ 500 de camioane.

Lucrările au inclus refacerea şi modernizarea străzii Doamna Ghica, până la nivelul căii ferate şi apoi continuarea construcţiei stradale până la complexul Delfinul, spre Bulevardul Chişinău.

Artera are patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, o lungime totală de aproximativ 1,8 kilometri şi o lăţime între 21 şi 70 de metri. Lucrările au presupus şi echiparea şi dotarea cu reţele edilitare, semnalizare rutieră, amenajarea trotuarelor şi a spatiilor verzi, iluminat public şi amenajarea de locuri de parcare.

Pasajul suprateran traversează linia de cale ferată Bucureşti - Constanţa şi face legătura între cele doua segmente ale arterei rutiere.

Constructorul care a finalizat investiţia este SCT Bucureşti, iar valoarea contractului este de 37,5 milioane de lei, fără TVA. Potrivit reprezentaţilor municipalităţii, costul total al obiectivului a fost de aproximativ 70 de milioane de lei.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO