Companii

Constructorii români au trecut graniţele pentru proiecte noi: Germania, cea mai căutată „destinaţie“

Constructorii români au trecut graniţele pentru...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.03.2020, 07:30 727

Hidroconstrucţia, PAB Ro­mâ­nia, Petcu Construct sunt câteva dintre companiile româ­neşti din con­strucţii care şi-au extins prezenţa din­colo de graniţe şi au în­cheiat contracte pentru pro­iecte în străinătate.

Activitatea firmelor româneşti peste hotare este însă mult mai redusă în comparaţie cu feno­menul invers - prezenţa compa­ni­ilor străine de construcţii pe piaţa locală.

„Firmele cu capital străin contractează lucrări în România, dar fără a avea forţă de muncă proprie, aşa că trebuie să subcon­trac­teze de pe piaţa locală. De aceea le este uşor să par­ticipe la licitaţii şi să încheie contracte. În sens invers însă, firmele româneşti obţin foarte greu proiecte în străină­tate, pentru că, în Germania de exemplu, trebuie să fie recunoscute în ţările respective, sunt nişte condiţii de în­deplinit“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patro­natelor Societăţilor din Construcţii.

Soldul comerţului internaţional cu servicii de construcţii în 2019 a fost de 451 de milioane de euro, potrivit da­telor de la Institutul Naţio­nal de Statistică, în creştere cu 17,7% faţă de anul precedent. Valoarea re­prezintă dife­renţa dintre ex­portul şi importul de servicii din acest dome­niu, indicând astfel un excedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO