• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Companii

Constructorul Pomponio si-a triplat profitul

Secțiune susținută de Medlife Logo

Compania de constructii Pomponio, controlata de omul de afaceri Luca Anversa, si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, pana la 27 mil. euro (92,7 mil. lei), datorita extinderii businessului prin achizitii si cresterii volumului de lucrari, potrivit datelor preliminarii prezentate de companie.
Compania a realizat anul trecut un profit operational de 8,9 mil. euro, triplu fata de cel inregistrat in 2006, arata datele neauditate si neconsolidate la nivel de grup, conform IFRS.
Pomponio, care va lansa in luna mai o oferta publica initiala de vanzare de actiuni in vederea listarii la Bursa, estimeaza o cifra de afaceri de 47,3 mil. euro pana la sfarsitul anului 2009, prin achizitionarea si dezvoltarea de capacitati de productie de agregate si betoane.
"Fondurile obtinute in urma IPO-ului vor fi utilizate in dezvoltarea si achizitia de noi unitati de productie de agregate si betoane, precum si pentru dotari necesare activitatii de constructii", a declarat Luca Anversa, presedintele Pomponio.
Compania va scoate la vanzare 14,6 milioane de actiuni, reprezentand 25% din capitalul social dupa oferta, la pretul de 3,25 de lei. In aceste conditii, valoarea ofertei publice va ajunge la 12,8 mil. euro. Pentru consiliere si intermediere in procesul de listare, Pomponio a optat pentru serviciile EFG Eurobank Finance si EFG Eurobank Securities.
"Am luat decizia de a lista o parte din actiuni in primavara anului trecut. Desi am primit mai multe oferte de preluare atat de la fonduri de investitii, cat si de la investitori strategici, vreau sa continui personal aceasta afacere si listarea la bursa era cea mai buna varianta", explica Anversa.
Pomponio a derulat pana in prezent investitii de circa 12 mil. euro in extinderea afacerii cu materiale de constructii, cea mai mare fiind derulata anul trecut, odata cu achizitionarea companiilor Investim si Top A&A Construct. In plus, compania are in derulare investitii de peste 30 mil. euro in proiecte imobiliare in Sebes si Alba-Iulia.
Datorita punctelor de lucru pe care le detine in Cluj, Alba, Sebes, Simeria si Turda, compania poate furniza betoane si prefabricate din beton pe o raza de 200 km.
"Anul acesta vom extinde activitatea companiei cu productie de structuri metalice si transport de agregate. Bugetul de investitii pentru anul acesta ajunge la circa 5 milioane de euro, urmand ca anul viitor sa investim 3,5 mil. euro in dezvoltarea afacerii", spune Anversa, de profesie arhitect, care a pornit afacerea in anul 2000.
"Am venit in Romania in 1998, cand am fost supervizor al lucrarilor de constructie a fabricii Frati (actuala Kronospan - n.r.), si atunci am decis sa deschid o afacere pe piata locala de constructii datorita potentialului ridicat de crestere", afirma presedintele Pomponio.
Compania este detinuta in prezent de Luca Anversa, cu o participatie de 85%, Tarana Alberto, cu 10%, si Limbean Cosmin Ioan, cu 5%. Printre lucrarile derulate de Pomponio se numara construirea fabricii de bere Romaqua, noua fabrica de lactate Albalact, un mall in Alba-Iulia sau fabrica Transavia.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743