Companii

„Consumatorii vor sa cumpere, dar nu la orice preturi"

22.09.2009, 00:00 32

Reprezentantii companiei de dezvoltare imobiliara RED ManagementCapital, care a decis inchiderea temporara a centrului comercialArmonia din Braila, spun ca numarul vizitatorilor in cadrulproiectului a crescut puternic dupa anuntul privind suspendareaactivitatii, ca urmare a reducerilor operate de catre chiriasi.

"De la momentul la care am anuntat inchiderea proiectului(sfarsitul lunii iulie - n.r.), acesta a mai functionat aproximativo saptamana, timp in care traficul a crescut de patru ori, deoareceoamenii stiau ca vor fi operate reduceri importante de preturi.Pentru noi acesta este un semnal foarte clar ca locuitorii Braileivor sa cumpere, dar nu la orice preturi si in orice conditii", adeclarat Christian Hiver, director in cadrul RED, responsabil cuprocesul de inchiriere a centrelor comerciale. Hiver nu a precizatcare au fost reducerile operate de chiriasi.

Proiectul a fost inchis, la doar noua luni de la inaugurare,tocmai din cauza numarului redus de vizitatori si a vanzarilorslabe operate de retaileri, printre chiriasi numarandu-seCarrefour, Flanco, Sephora, Samsonite sau Mondex.

Constructia Armonia Center din Braila a implicat o investitie de45 de milioane de euro, acesta fiind cel mai important proiectcomercial care si-a inchis portile pe piata locala.

"Suntem in negocieri cu alte firme care ar putea sa deschidamagazine la Braila, dar decizia nu poate fi luata intr-o zi, doua.Dintre chiriasii vechi, cu vreo doua exceptii, restul au spus caintentioneaza sa redeschida magazinele, daca vom avea un grad deocupare a spatiilor multumitor, de 70-80%", a mai declaratHiver.

Reprezentantul companiei spune ca natura produselor care vor fivandute in cadrul proiectului nu va cunoaste modificarisemnificative, in sensul ca raportul dintre numarul magazinelor deimbracaminte, decoratiuni sau articole de bricolaj va ramane lafel, dar compania va pune mai mult accent pe zona dedistractii.

"Cred ca majoritatea dezvoltatorilor au ignorat pana in prezentimportanta zonei de entertainment, considerand ca daca ai uncinematograf, este suficient. Vrem sa crestem suprafata acestuispatiu in cadrul proiectului de la Braila", a mai spusreprezentantul RED.

In Braila mai este operational in prezent un centru comercial,European Retail Park, dezvoltat de compania belgiana BelRom siavand printre chiriasi Carrefour, Media Galaxy sau Bricostore.

Compania, controlata de fondurile de investitii Warburg Pincussi GED Capital, a mai realizat pe piata locala proiectului ArmoniaCenter din Arad, inaugurat in prima parte a anului trecut si vandutcatre fondul austriac de investitii Immoeast.

In acelasi timp, compania mai detine terenuri pentru constructiaunor centre comerciale in Constanta, Giurgiu, Satu Mare si BaiaMare, dar aceste proiecte sunt incetinite ca urmare a situatieidificile a pietei de retail.

ArmoniaBraila

Investitie: 45 mil. euro

Suprafata inchiriabila: 37.000 mp

Grad de ocupare a galeriei comerciale inainteainchiderii: 38%

Chiriasi: Carrefour, Flanco, Sephora,Samsonite, Mondex

Inaugurare: noiembrie 2008

Inchidere: iulie 2009

Perioada de suspendare a activitatii: 6-9luni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO