Companii

Consumul de ciment se va reduce la jumatate in T1 2010

Consumul de ciment se va reduce la jumatate in T1 2010
20.10.2009, 23:13 27

Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului germanHeidelbergCement, va inregistra anul acesta o scadere de circa 30%a cifrei de afaceri, pana la circa 205 mil. euro, in conditiile incare investitiile nonrezidentiale (birouri, proiecte comerciale,logistice sau hoteluri) au fost blocate, iar proiectele dininfrastructura au fost la un nivel foarte scazut, fata de nivelulanuntat de Guvern.

"Businessul nostru va urma trendul pietei, de scadere cu circa30% anul acesta, avand in vedere evolutia vanzarilor din primelenoua luni si faptul ca situatia se va inrautati in ultimele doualuni, cand proiectele vor fi blocate din lipsa unui guverndesemnat. Investitiile private au scazut foarte mult in ultimeleluni, mai ales in Bucuresti si in vestul tarii, care erau inaintecele mai active zone", explica Mihai Rohan, presedinteleCarpatcement Holding. Din cauza scaderii vanzarilor, dar si areducerii preturilor cu circa 10%, profitul net se va reduce cucirca 30% in 2009, comparativ cu anul precedent, pana la 60 mil.euro.

Trendul de scadere va continua si in primul trimestru din 2010,cand consumul va scadea la jumatate fata de aceeasi perioada din2009. "In primul trimestru din 2010 se va atinge nivelul de jos alcrizei, din cauza actualei crize politice, avand in vedere ca nuexista ministere care sa faca platile pentru lucrarile dintrimestrul patru din 2009", sustine Rohan.

Potrivit lui, investitiile in infrastructura vor fi reluate in2010, iar sectorul privat isi va reveni in a doua jumatate aanului.

El este sustinut de Stefan Varfalvi, presedintele Imsat, unadintre cele mai mari companii specializate in instalatii, careconsidera ca trebuie reluat consumul in activitatea de constructii,prin proiecte de infrastructura, care creeaza locuri de munca peorizontala. "S-a plecat gresit in pregatirea bugetului pe 2009, cuo crestere de 2,5%, cand criza batea la usa. Nu cred nici incresterea de 0,5% anuntata pentru 2010. A fost o vreme cand mediuleconomic nu depindea de stat, dar acea vreme a trecut", a declaratVarfalvi in cadrul evenimentului "Romania under construction",organizat de televiziunea Money Channel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO