Companii

Consumul de zahăr va stagna din cauza scăderii puterii de cumpărare

Autor: Roxana Fulgeanu - Mediafax

18.11.2010, 23:34 44

Consumul de zahăr din România va stagna în acest an la aproape550.000 de tone, pe fondul scăderii puterii de cumpărare apopulaţiei, iar piaţa este estimată la 275 milioane euro, adeclarat directorul executiv al Patronatului Zahărului GheorgheBejan.

"Acest consum creşte în anii extrem de favorabili fruc­telor şilegumelor (conserve) şi se comportă corespun­zător în aniidificili. Cum 2010 a fost un an dificil şi puterea de cumpărare ascăzut, nu ne aşteptăm la creşterea cifrei de 550.000 de tone dezahăr", a afirmat Bejan.

El a adăugat că scăderea puterii de cumpărare a consu­ma­torilor şicreşterea TVA la 24% au dus la diminuarea livrărilor.
"Producătorii aş­teap­tă însă finalul de an, sărbă­torileînsem­nând o perioa­dă im­por­tantă pen­tru vânzări", a spusBejan.
Din consumul total de zahăr, aproape 200.000 de tone repre­zintăproducţie internă, iar restul impor­turi din stateleeuropene.

"În ţară, se produc circa 100.000 de tone de zahăr din sfeclă lafabricile din Roman, Bod, Luduş şi Oradea, şi aproape 100.000 detone de zahăr din zahăr brut la unităţile de producţie din Corabia,Călă­raşi, Buzău, Lieşti, Urziceni, Bod şi Oradea. Restul, adicăaproximativ 350.000 de tone, reprezintă zahăr alb importat din UE",a spus reprezentantul Patronatului Zahărului.
El a adăugat că în acest an producţia internă a scăzut în contextulîn care Uniunea Europeană a renunţat la producţia din zahăr brutsub regim de cote. Astfel, dacă anul trecut România avea o cotă derafinare a zahărului brut din trestie de zahăr de 330.000 de tone,în 2010 cantitatea a scăzut la 100.000 de tone.

Potrivit patronatului, consumul industrial (răcoritoare, băuturi,dulciuri şi conserve) reprezintă aproape 60% din consumul total,iar restul înseamnă vânzarea "la raft" sau către producătoriialimentari mici şi medii.
În România se cultivă aproape 20.000 de hectare de sfeclă dezahăr.

"Tendinţa este de a se restrânge suprafaţa, împreună cu creştereacantităţii recoltate/hectar şi de apropiere a loturilor de fabricăcorespunzătoare - costuri mai mici de transport", a mai spus Bejan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO