Companii

Contor Group Arad a intrat oficial în faliment. Investitorii au pierdut toţi banii, băncile au de recuperat 30 mil.lei

Contor Group Arad a intrat oficial în faliment....

Autor: Roxana Pricop, Andrei Cîrchelan

06.08.2014, 18:20 1185

Producătorul de contoare de măsurare a apei Contor Group Arad(CGC) a intrat oficial în faliment, la propria cerere, cu datorii de 32,77 mil. lei (7,44 mil. euro) către trei creditori, dintre care cel mai mare este ING Bank, cu o creanţă de 28,8 mil. lei (6,54 mil. euro), potrivit unor rapoarte publicate la bursă.

Contor Group Arad a fost una dintre ultimele companii locale care au reuşit să strângă bani de pe bursa de la Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) înainte de prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008.

Creditorii, ING Bank, CEC Bank şi administraţia fiscală a judeţului Arad (AJFP Arad), au aprobat cererea de intrare a companiei în faliment la data de 23 iunie. În momentul respectiv, cel mai mare creditor al Contor Group era ING, urmat AJFP Arad, cu o creanţă de 2,73 mil. lei (0,62 mil. euro) şi CEC Bank, cu o creanţă de 1,23 mil. lei (0,28 mil. euro).

Judecătorul sindic a aprobat intrarea companiei în faliment la data de 2 iulie, iar sentinţa fost anunţată azi (6 august – n.red.) ca definitivă şi irevocabilă, după ce nu a fost formulat niciun recurs împotriva deciziei.

În primul trimestru din 2014, Contor Grup a raportat pierderi de 0,8 mil. lei. Valoarea totală a activelor este de 44,32 mil. lei (10 mil. euro)la finalul lunii martie, în timp ce valoarea totală a datoriilor este de 47,7 mil. lei (10,8 mil. euro).

Firma va fi dizolvată, iar lichidatorul care se va ocupa de vânzarea activelor este firma Expert SPRL din Arad.

Cu o capitalizare de sub un milion de lei, Contor Group este una dintre cele mai mici companii listate pe piaţa re­gle­mentată. Compania s-a listat pe bursa de la Bucureşti în martie 2008 printr-o ofertă prin care a atras de la in­ves­titorii de pe bursă 11,8 mil. lei (3,6 mil. euro) pentru o participaţie de 25% din acţiunile societăţii. Prin intrarea în faliment, investitorii de pe bursă cu acţiuni la Contor Group şi-au pierdut toţi banii. Contor Group a in­trat în faliment după ce nu a găsit niciun investitor care să preia pachetul majoritar de acţiuni şi nici nu a reuşit să îşi redreseze situaţia financară după ce a fost în insolvenţă. În 2011, compania a intrat insolvenţă pentru că mai multe firme controlate de acţio­na­rul ma­joritar Contor Caracioni, care pre­luau cea mai mare parte a producţiei, au in­trat la rândul lor în insolvenţă şi nu şi-au mai plătit marfa cumpărată de la companie.

Contor Group a avut şapte filiale, dintre care cinci erau situate în Croaţia, Kosovo, Slovenia, Serbia şi Moldova, acestea având ca obiect de activitate comercializarea de contoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO