Companii

Contract de 2,5 miliarde de dolari pentru BP Amoco

14.08.2001, 00:00 29



Grupul BP Amoco si firma algeriana Sonatrach au semnat, la sfarsitul acestei saptamani, un acord in valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru exploatarea in comun a rezervelor de gaze de la In Salah, Algeria, transmite Mediafax. "Este una din cele doua sau trei investitii majore ale BP in intreaga lume.

Acest proiect este semnificativ pentru strategia mondiala a companiei noastre", a declarat vicepresedintele executiv al BP, Tony Megges. La In Salah s-ar putea afla cele mai mari rezerve de gaze din statul nord-african, dupa cele de la Hassi R'mel.

BP Amoco va finanta 65% din dezvoltarea rezervelor de 200 miliarde de metri cubi de gaze in urmatoarele trei decenii, iar Sonatrach va contribui cu 35% din fondurile necesare, au indicat cele doua firme, cu ocazia ceremoniei de semnare de la Alger.

"Semnarea contractului final marcheaza inceperea efectiva a exploatarii rezervelor de gaze de la In Salah de catre Sonatrach si BP", a declarat directorul executiv al Sonatrach, Chakib Khelil, care detine si functia de ministru al Energiei si Minelor in Algeria.

Societatea mixta va deveni operationala in 2004, iar productia anuala, estimata la noua miliarde de metri cubi de gaze, va mari productia de gaze a Algeriei cu circa 15%.

Acordul a mai implicat finalizarea a trei contracte in valoare de 1,15 miliarde de dolari pentru echipamentele de exploatare.

Un consortiu din care fac parte Kellog-Brown, Root Condor si JGC din Japonia a castigat un contract de 667 milioane de dolari pentru constructia capacitatilor de procesare si depozitare, in timp ce firma americana de inginerie si constructii Bechtel a obtinut un contract de 439 milioane de dolari pentru o retea de gazoducte cu o lungime de 460 de kilometri.

Oficialii au indicat ca investitiile din prima faza a proiectului (2001-2004) se vor cifra la 1,72 miliarde de dolari. A doua faza, care se va derula pana in anul 2027, va costa 781 milioane de dolari.

Compania de marketing a societatii mixte, In Salah Gas, a asigurat deja vanzarea a patru miliarde de metri cubi de gaze pe an catre grupul italian Enel.

Algeria vinde, anual, aproximativ 62 miliarde de metri cubi de gaze partenerilor sai traditionali din Europa de Sud, mai ales Italiei si Spaniei. Exporturile de gaze reprezinta 40% din veniturile in valuta ale tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO