Companii

Contzilla: Ce trebuie să ştie antreprenorii despre modificările fiscale din ianuarie 2020

Contzilla: Ce trebuie să ştie antreprenorii despre...
04.02.2020, 13:18 479

Contzilla.ro, firmă de consulanţă fiscală, face un rezumat al schimbărilor legislative apărute în luna ianuarie pe zona fiscal şi impactul pe care ele îl au asupra activităţii antreprenorilor.

1.Split TVA a fost abrogatã începând cu 1 februarie 2020

Banii blocaƫi în conturile de TVA deschise la Trezorerie vor fi transferaƫi automat de cãtre aceastã instituƫie în termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, fãrã nici o formalitate prealabilã în raport cu titularul contului, în contul de disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului. In cazul în care firmele nu au deschis la Trezoreria Statului cont de disponibil vor trebui sã comunice acesteia contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective.

2.Un nou termen pentru depunerea intenƫiei de restructurare şi eliminarea plafonului de 1 milion lei

Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 1 februarie-31 martie 2020, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, urmand apoi sã se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.

S-a eliminat condiƫia ca restructurarea sã poatã fi solicitatã doar de cãtre debitorii care au datorii mai mari de un milion lei.

Solicitarea de restructurare poate fi depusã până la 31 iulie 2020, sub sancţiunea decăderii.

Baza legala: OUG 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

3.Modificari la Codul fiscal

Avem câteva mãsuri noi în ce priveşte TVA ca urmare a implementãrii în legislaƫia naƫionalã a directivelor europene, mãsuri care vizeazã:

  • livrãrile succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar: în cazul livrãrilor în lanƫ, transportul poate fi alocat unei singure tranzacƫii fapt ce în  cazul livrarilor intracomunitare are o importanƫã deosebitã pentru aplicarea scutirii de TVA. Noile reglementari aduc o clarificare în sensul cã în cazul, în care aceleaşi bunuri sunt livrate succesiv şi sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru direct de la primul furnizor la ultimul client din lanţ, expedierea sau transportul este atribuit numai livrării efectuate către operatorul intermediar (acesta fiind un furnizor din lanţ, altul decât primul furnizor din lanţ, care expediază sau transportă bunurile, fie el însuşi, fie prin intermediul unei părţi terţe care acţionează în numele său). Prin excepţie, expedierea sau transportul este atribuit numai livrării de bunuri efectuate de către operatorul intermediar în cazul în care operatorul intermediar a comunicat furnizorului său codul său de înregistrare în scopuri de TVA care i-a fost eliberat de către statul membru din care sunt expediate sau transportate bunurile.
  • stocuri la dispoziƫia clientului – noutatea constã pe scurt în faptul cã mişcarea intracomunitarã are loc la data când bunurile sunt luate din stoc, nu la data transferului iniţial al bunurilor
  • scutirea de TVA pentru livrãrile intracomunitare de bunuri. Pentru ca aceasta sã se realizeze trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiƫii (cod valid de TVA,  declaraƫia 390 depusã corect şi dovada transportului cu menƫiunea cã furnizorul trebuie sã deţinã cel puţin 2 mijloace de probã, emise de douã pãrţi diferite independente atât una de cealaltã, cât şi de vânzãtor şi de cumpãrãtor: documentele cu privire la expedierea sau transportul bunurilor (CMR sau factura de transport), documente de platã a transportului, documente de asigurare.

Baza legala: Ordonanţa nr. 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

4. Prelungirea termenului pentru depunerea declaratiei unice

În anul 2020, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Codul fiscal precum şi în alte acte normative, se prelungeşte până la data de 25 mai 2020 inclusiv. De aceeasi prorogare beneficiaza si Formularul 230 -Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii/Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.

Baza legala: OUG 6/2020.

5.Noutãƫi în ce priveşte popririle

Şi în ce priveşte popririle avem câteva mãsuri noi. Printre prevederile introduse amintim:

  • se prevede un termen de 3 zile lucrãtoare de la data înfiinţării popririi sau de la data la care creanţa devine exigibilă, după caz, în care terƫul poprit are obligaƫia sã plãteascã organului fiscal suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită;
  • băncile au şi ele obligaţia să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare silită în termen de 3 zile lucrătoare de la indisponibilizare (inainte erau 3 zile calendaristice).
  • în cazul în care executarea silită este suspendată, potrivit legii, organul de executare silită înştiinţează, de îndată, instituţiile de credit ori, după caz, terţul poprit pentru sistarea, temporară, totală sau parţială a indisponibilizării conturilor şi reţinerilor. Se eliminã prevederea cã inştiinƫarea trebuie sã fie facutã în scris, astfel se doreşte scurtarea timpului în care se ridicã popririle.

 Baza legala: Ordonanţa nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

6. Firmele pot depune de acum situƫiile financiare anuale pe 2019

ANAF a publicat formatul electronic al situaƫiilor financiare în data de 03.02.2020. Practic de acum firmele pot depune situaƫiile financiare pe 2019. Termenul maxim pentru depunerea lor la ANAF este 150 de zile de la data încheierii exerciƫiului financiar , respectiv 29 mai 2020.

 Mai trebuie sa reƫinem cã în termen de 15 zile de la aprobarea situaƫiilor financiare antreprenorii trebuie sã depunã la ONRC şi declaraƫia privind beneficiarii reali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO