Companii

Contzilla.ro: 6 amânări importante de care pot beneficia antreprenorii din România în contextul crizei

Contzilla.ro: 6 amânări importante de care pot...
23.04.2020, 15:25 353

Antreprenorii din ROmânia pot beneficia de o serie de amânări de la depunerea unor acte sau plata unor impozite şi taxe, în contextual crizei generate de pandemie.

Potrivit Contilla.ro, cele mai importante amânări sunt:

1.Înştiinţările privind nedepunerea în termen a declaraţiilor fiscale se emit şi se comunică plătitorilor în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor fiscale. Prin excepţie însă, înştiinţările privind nedepunerea în termen a declaraţiilor fiscale cu termen de depunere în cadrul perioadei de urgenţă, se comunică plătitorilor în termen de 30 de zile de la expirarea situaţiei de urgenţă. Pentru obligaţiile fiscale nedeclarate, care fac obiectul unei inspecţii fiscale, nu se emit înştiinţări privind nedepunerea în termen (Ordinul 934/2020).

2.A fost amânat primul termen pentru plata pentru impozitele şi taxele locale de pe 31 martie 2020 pe 30 iunie 2020 (OUG 29/2020).

3.A fost amânată declaraƫia privind beneficiarul real - se prelungeşte termenul cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, iar pe durata stării de urgenţă se suspendă depunerea acestei declaraţii (OUG 29/2020)

4. A fost amânat termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale, pe 31 iulie 2020 inclusiv (OUG 48/2020)

5. Suspendarea sau neînceperea măsurilor de executare silită, prin somaƫie şi prin valorificarea bunurilor la licitaţie, a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală (provenite din săvârşirea de infracţiuni). Măsura încetează la 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă (OUG 48/2020).

6. Pe durata stării de urgenţă beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu profesional formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat şi formele de organizare a profesiei de executor judecătoresc care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a) au avut un venit net de maximum 200.000 de euro, echivalent în lei, în anul 2019 sau, dacă venitul pentru acest an nu a fost calculat, în anul 2018;

b) în cadrul formei juridice de exercitare/organizare a funcţiei/profesiei îşi desfăşoară activitatea, ca salariaţi, inclusiv salarizaţi în interiorul profesiei şi/sau colaboratori, maximum 9 persoane;

c) şi-au întrerupt activitatea total sau parţial ori şi-au redus activitatea, ca urmare a măsurilor dispuse de autorităţi, înregistrând în luna pentru care se solicită amânarea pierderi de cel puţin 25% faţă de media încasărilor pe ultimele 6 luni înaintea instituirii stării de urgenţă. (Hotararea 281/2020)

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO