Companii

Contzilla.ro: Digitalizarea ANAF în paşi rapizi în izolare

Contzilla.ro: Digitalizarea ANAF în paşi rapizi în...

Autor: Roxana Rosu

21.06.2020, 11:37 1331

În perioada de criză generată de pandemie  Ministerul de Finanƫe a fost constrâns să păstreze contactul cu contribuabilii şi mai ales să facă acest lucru de la distanƫă, prin mijloace electronice, găsind o soluƫie pentru nesfârşitele cozi de la ghişeele ANAF, care se formau de regulă înainte de scadenƫa principalelor declaraƫii.

Ce s-a schimbat în cele câteva săptămâni de izolare?

1.A fost finalizat proiectul care vizează conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF, proiect amânat de mai mulƫi ani. Astfel, marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie (până la 30 septembrie 2020),  iar contribuabilii mijlocii şi mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021.Datele colectate din AMEF-uri vor fi folosite pentru controlul de la distanţă, avându-se în vedere reducerea numărului controalelor fizice inopinate dar şi concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate. Până la finalul lunii ianuarie se aşteaptă conectarea a peste 550.000 de aparate. Această conectare va elimina şi unele obligaƫii declarative din partea companiilor (formularul A4200).

2.Guvernul a stabilit obligativitatea ca toate instituƫiile, inclusiv ANAF, să accepte înscrisuri semnate electronic. Actul normativ prin care se reglementează cadrul general pentru utilizarea la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice a semnăturii electronice şi a documentelor electronice este OUG 38/2020 care a fost publicată în MOF 289/07.04.2020.

ANAF a deschis la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi al  administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, adrese dedicate de email pentru corespondenƫa cu contribuabilii.

Spre exemplu, persoanele juridice au putut trimite pe email declaraƫii fiscale, au putut solicita de la distanƫă codul special de TVA pentru operaƫiuni intracomunitare sau efectua alte operaƫiuni care în mod normal nu se puteau realiza în acest mod.

3.ANAF a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea înregistrării de la distanţă, în SPV.

Acest Spaţiu Privat Virtual (SPV) este un serviciu ANAF disponibil atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică şi care permite depunerea electronică a declaraţiilor fiscale,  primirea electronică a documentelor şi a actelor administrative fiscale dar şi obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală.  Din punct de vedere juridic, documentele eliberate din SPV, au aceeaşi valoare juridică cu cele comunicate prin poştă sau la ghişeu.

În SPV înregistrarea se poate face de către persoanele fizice sau juridice, care deţin certificat digital calificat. Persoanele fizice, care nu deţin un certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea şi pe bază de nume de utilizator şi parolă. Autentificarea se poate realiza de la distanƫă, fără a mai merge la sediile ANAF, în baza numărului unor documente emise de MFP şi/sau ANAF. Până acum, documentele care puteau fi utilizate pentru înregistrarea la distanƫă erau:  decizii de impunere, decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii, somaţii, numărul scrisorii primite în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu. Datorită listei destul de limitate de documente, contribuabilii persoane fizice trebuiau adesea să ajungă ghişeul ANAF pentru autentificare.

Ca urmare a contextului actual, ANAF a extins lista documentelor pe baza cărora persoanele fizice se pot înrola de la distanƫă în SPV cu următoarele documente: notificări privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual emise începând cu data de 05.03.2018, notificări privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii emise începând cu data de 09.10.2017, notificări privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă emise începând cu data de 07.04.2020, notificări privind nedepunerea în termen a declaraţiei de venit, emise începând cu data de 09.01.2017, notificări privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere emise începând cu data de 09.01.2017.

În plus faƫă de situaƫiile menƫionate, în baza Ordinului nr. 2012/2020 din 4 iunie 2020, procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică se completează cu posibilitatea identificării vizuale online,  un proces de recunoaştere unică prin sistem video a persoanei fizice titular sau reprezentant desemnat/împuternicit al persoanelor fizice, juridice sau entităţii fără personalitate juridică în baza documentelor transmise şi/sau informaţiilor comunicate de persoana fizică, reprezentantul legal, împuternicitul sau reprezentantul desemnat pe baza acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal conform Regulamentului nr. 2016/679.

4. Realizarea ghişeului virtual de plăƫi, numit şi Sistemul naƫional electronic de plata online a obligaƫiilor de plată către bugetul general consolidat (pe scurt SNEP), ca parte componentă a Sistemului electronic naƫional (SEN), pentru plata online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar, măsură publicată în 10.04.2020,  aprobată prin Hotărârea de Guvern H 285/2020.

În scopul plăƫii de către persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entităƫi fără personalitate juridică a obligaƫiilor de plată către bugetul consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plată sau a altor mijloace de plată, stabilite prin decizie a preşedintelui Autorităƫii pentru Digitalizarea României, instituƫiile publice care desfăşoară activităƫi de încasare a acestor obligaƫii se vor înregistra în SNEP pentru furnizarea informaƫiilor privind cuantumul acestora şi pentru asigurarea accesului la o soluƫie de plată electronică a respectivelor obligaƫii.

Legat de acest aspect, începând cu 11 iunie 2020, utilizatorii SPV pot să efectueze plata cu cardul a impozitelor, taxelor şi contribuƫiilor.  Astfel, persoanele fizice  înregistrate în Spaţiul Privat Virtual pot face plata obligaţiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghişeul.ro, soluţie care permite achitarea a peste 30 de impozite şi contribuţii. Acestă facilitate este operaţională din 11 iunie 2020.

Plata a fost introdusă pentru toate tipurile de creanţe fiscale care se pot plăti cu cardul prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi. În SPV, la accesarea opƫiunii Plata obligaţiilor fiscale, trebuie ales CNP-ul pentru care se doreşte plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont. La accesarea optiunii Afişare obligaţii restante apare lista obligaţiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro

5. În ce priveşte Trezoreria statului, firmele care aveau deschis cont, nu aveau la dispoziƫie o soluƫie de accesare a contului la distanƫă  prin care să efectueze operaƫiuni electronic într-un mod similar operaƫiunilor de internet banking ale băncilor. Prin SPV puteau obƫine doar extrasul de cont lunar.

Acum se pot face şi plăƫi din acest cont. Concret, firmele trebuie să completeze un formular numit Ordin de plată mutiplu electronic, care se poate descărca de pe siteul ANAF şi apoi să îl depună prin serviciul Depunere declaraƫii. La fel ca în cazul declaraƫiilor fiscale, sistemul va elibera o recipisă privind acceptarea/respingerea documentului.

5.S-a rezolvat problema depunerii online a chestionarele de stabilire a rezidenţei fiscale pentru persoanele fizice care sosesc/pleacă în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO