Companii

Contzilla.ro: În ce condiţii se aplică scutirea de TVA pentru terenuri

Contzilla.ro: În ce condiţii se aplică scutirea de TVA...
05.05.2020, 10:32 4086

În prezent, este scutită de TVA livrarea de construcţii sau părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri, cu exceptia livrărilor de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile (art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal).

Aşadar, scutirea de TVA aferentă terenurilor se aplică în situaƫiile în care:

♦ pe terenul respectiv este edificată o construcƫie si livrarea este încadrată la livrare de construcƫii noi, aşa cum arătăm mai jos.

♦ terenurile nu sunt construibile.

Aşadar, în cazul unui teren este importantă delimitarea construibil - neconstruibil pentru a putea aplica corect regimul fiscal al TVA.

Prin teren construibil se întelege orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii.  Calificarea unui teren drept teren construibil la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.

Construcţia înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ.

Prin livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta se întelege livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării.

In situaƫia în care construcƫia şi terenul formează un corp funciar unic, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a realizat construcţia urmează regimul construcţiei, cât timp valoarea terenului este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză sau evaluare;

b) dacă din raportul de expertiză/evaluare  reiese că valoarea construcƫiei este mai mică decât valoarea terenului, construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată;

c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare, regimul corpului funciar se stabileşte în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.

Chiar dacă livrarea de terenuri neconstruibile este scutită de TVA, totuşi, se poate opta pentru aplicarea taxei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO