Companii

Contzilla.ro: Legea privind impozitarea bacşişului a fost trimisă spre promulgare

Contzilla.ro: Legea privind impozitarea bacşişului a...
20.12.2022, 15:00 237

Legea prin care s-a propus impozitarea bacşişului a fost trimisă în 19.12.2022 la promulgare la Preşedintele României.

Din punctul de vedere al acestei legi bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori : cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) şi/sau baruri (5630).

Bacşisul nu este asimilat cu o livrare de bunuri sau prestare de servicii, astfel ca nu intră în sfera TVA.

Firmele care operează în cele două domenii vor trebui sa evidenţieze pe bonul fiscal bacşişul, indiferent de modalitatea de încasare.

Procedura de lucru va fi următoarea: clientul va primi o notă de plată în prealabil emiterii bonului fiscal pe care se va regăsi o rubrică în care clientul va putea alege nivelul bacşişului oferit – între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei dar şi o altă rubrică în care clientul poate înscrie suma în valoare absolută.

Restaurantele şi barurile nu vor putea condiţiona  livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

O singură excepţie se regăseşte de la aceste reguli: situaţia în care livrarea produselor are loc la domiciliul clienţilor.

Bacşişul se va evidenţia distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş».Dacă se eliberează şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta.

Tratamentul fiscal:

  • la platitor : bacşişul se înregistrează pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
  • la beneficiar: bacşişul încasat se înregistrează pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Regulile distribuirii către salariaţi se stabilesc printr-un regulament intern sau procedură internă. Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi ca urmare a distribuirii prevăzute mai sus sunt calificate ca venituri din alte surse- Impozitul pe venit datorat de salariat (10%) se reţine la sursă la momentul distribuirii bacşişului de către plătitorii de venituri şi se achită la bugetul de stat. Aceste sume nu se supun contribuţiilor sociale. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO