Companii

Contzilla.ro: Ministerul Finanţelor propune câteva modificări legii contabilităţii în 2021

Contzilla.ro: Ministerul Finanţelor propune câteva...
10.02.2021, 08:48 1356

Un recent proiect legislativ publicat de Ministerul de Finanţe aduce în discuţie câteva modificări şi completări legii contabilităţii.

Una dintre modificări se referă la menţionarea în aria de aplicabilitate a Legii contabilităţii (Legea 82/1991) a unor categorii de entităţi referite de Codul fiscal dar care nu erau acoperite de aceste prevederi. Aceste entităţi care au rămas în afara ariei de reglementare contabilă sunt persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România. Prin sediu permanent se înţelege un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.

O altă completare prevede reglementarea categoriilor de informaţii care au caracter public, precum şi a condiţiilor în care Ministerul Finanţelor poate încheia protocoale având ca obiect transmiterea unor asemenea informaţii.  Această măsură are în vedere operaţionalizarea transmiterii de către Ministerul Finanţelor a unor date cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale existente în baza de date a ministerului, în baza unor protocoale de colaborare.

Se introduce un termen de păstrare de 10 ani pentru situaţiile financiare interimare. Situaţiile financiare interimare sunt acele situaţii care se întocmesc atunci când se urmăreşte obţinerea de dividende trimestrial.

Se menţionează ca informaţiile cu caracter public, cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale, sunt cele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Acestea se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor şi sunt extrase din situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale depuse de entităţi la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor.

Ministerul Finanţelor, direct sau prin intermediul ANAF, poate încheia protocoale cu autorităţi publice şi instituţii publice şi de interes public, instituţii de cercetare, instituţii de învăţământ superior, organisme profesionale reglementate şi alte entităţi de interes public, având ca obiect schimbul de informaţii, atunci când actul de înfiinţare/reglementare a acestora prevede atribuţii a căror realizare necesită utilizarea informaţiilor cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale existente în baza de date a Ministerului Finanţelor.

Prin  aceste protocoale se vor stabili categoriile de informaţii care pot fi transmise, modalitatea în care sunt transmise informaţiile, precum şi periodicitatea transmiterii acestora, cu respectarea cadrului legal aplicabil în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor existente în baza de date a Ministerului Finanţelor.

Se include expres în Legea contabilităţii sancţiunea pentru nerespectarea obligaţiei de întocmire, semnare şi depunere în termenul legal a situaţiilor financiare interimare precum si de auditare a acestor situaţii sau pentru nedepunerea acestora.

Se introduce o sancţiune pentru nedepunerea raportului administratorilor, raportului de audit sau raportului comisiei de cenzori, raportului privind plăţile către guverne, în cazul în care reglementările contabile aplicabile prevăd obligaţia întocmirii acestora, precum şi a propunerii  de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile, respectiv amendă de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 şi 15 zile lucrătoare, amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 şi 30 de zile lucrătoare, şi amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO