Companii

Contzilla.ro: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va continua activitatea încă 9 luni preponderent prin mijloace electronice

Contzilla.ro: Oficiul Naţional al Registrului...
17.11.2020, 11:58 183

Începand cu data de 13 noiembrie 2020 (data intrării în vigoare a OUG nr. 195 din 12 noiembrie 2020 privind măsuri în domeniul registrului comerţului) pe o perioadă de 9 luni, au fost prelungite anumite măsuri iniţiate la începutul epidemiei şi legate de modul de desfăşurare a activităţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Aceste măsuri vizează în principal faptul că activitatea oficiilor registrului comerţului se va desfăşura în cea mai mare parte prin mijloace electronice şi prin corespondenţă, în timp ce activitatea de lucru la ghişeu va rămâne în continuare limitată la 4 ore pe zi, fracţionat în două intervale orare, în perioada cuprinsă între acestea urmând a se dezinfecta spaţiile destinate lucrului cu publicul.

Tot prin OUG 195/2020 se mai prevede că declaraţiile pe proprie răspundere care se anexează la cererea de înregistrare sau la alte cereri pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi pot fi transmise la oficiul registrului comerţului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poştă şi curier.

Declaraţiile pe proprie răspundere pot fi şi în formă autentică, certificată de avocat sau date la oficiul registrului comerţului.

În ce priveşte specimenul de semnătură,  document care făcea necesară prezenţa fizică la oficii, se va putea transmite la oficiul registrul comerţului legalizat de notarul public sau certificat de avocat ori sub forma unui înscris sub semnătură privată, fără nici o altă formalitate. Alternativa rămâne prezentarea persoanei la oficiu.

Ordonanţa mai prevede că în cazul în care avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă nu este necesar, atunci când administratorul declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfăşoară activitate:  dacă societatea nu desfăşoară activitate la sediul social sau la sediile secundare activităţile declarate o perioadă de maximum 3 ani sau dacă societatea desfăşoară activitate în afara sediului social şi a sediilor secundare, declaraţia–tip pe propria răspundere semnată de asociaţi sau de administratori, include declaraţia prevăzută de  art. 17 alin. (6) din Legea societăţilor nr. 31/1990, nemaifiind necesară o altă declaraţie.

Acestă ultimă prevedere se înscrie în rândul măsurilor iniţiate în vederea simplificării formalităţilor de înregistrare în Registrul Comerţului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO