Companii

Contzilla.ro: Principalele nereguli identificate de inspectoratele teritoriale de muncă la companii

Contzilla.ro: Principalele nereguli identificate de...
04.08.2020, 15:08 158

Inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) au publicat recent un raport cu rezultatele controalelor efectuate la firme în săptămâna 27 iulie – 1 august 2020.

Tematicile controlului au avut în vedere trei direcţii: relaţiile de muncă, securitate şi sănătate în muncă (SSM) şi respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

În domeniul relaţiilor de muncă, principalele neconformităţi identificate au fost :   neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, nerespectarea termenului de transmitere în registrul electronic a elementelor deciziilor de suspendare sau încetare a suspendării contractului de muncă, nerespectarea prevederilor referitoare la dovada achitării drepturilor salariale prin semnarea statelor de plată sau prezentarea altor documente justificative în acest sens dar şi nerespectarea termenelor de transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor contractului de muncă.

Amenzile acordate ca urmare a nerespectării prevederilor legale s-au ridicat la  4.377.600 de lei şi au fost identificate 189 persoane care desfăşurau muncă fără forme legale.

În domeniul SSM principalele probleme identificate au fost : nerespectarea distanţării sociale,  nerevizuirea instrucţiunilor proprii şi completarea lor cu măsuri COVID-19, lipsa măsurilor de protecţie colectivă, lipsa marcajelor de securitate pentru păstrarea distanţei între clienţi,  măsuri insuficiente astfel încât la intrarea în unitate să se asigure triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru clienţi, nefinalizarea controlului medical pentru toţi salariaţii, nu s-au elaborat proceduri şi instrucţiuni pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat în funcţie de programul de lucru, specificul activităţii desfăşurate, structura organizatorică, structura incintei, depozitarea substanţelor periculoase şi produşilor chimici fără luarea măsurilor de siguranţă.

În ce priveşte nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în perioada menţionată au fost controlate 1996 de firme, din care 764 au fost sancţionate ca urmare a deficienţelor identificate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO