Companii

Copiii fostului rector Maghiar de la Oradea spun că fac un spital de 50 mil. € la Cluj

Copiii fostului rector Maghiar de la Oradea spun că fac un spital de 50 mil. € la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

25.05.2011, 23:51 2830

Compania Pelican Impex, controlată de patru medici din Oradea, aînceput să construiască la Cluj-Napoca un spital care va avea osuprafaţă totală de 23.000 metri pătraţi şi care va necesita oinvestiţie de 50 de milioane de euro, după cum afirmă Marius AdrianMaghiar, unul dintre proprietarii grupului Pelican.

Maghiar susţine că proiectul va fi sprijinit printr-un credit dela Erste Bank, instituţie care a finanţat, potrivit sursei citate,şi primul spital al grupului Pelican, construit în 2008 la Oradeaîn urma unei investiţii de 15 mi­lioane de euro.

Valoarea creditului nu a fost comunicată de ac­ţionarulcompaniei.

Surse bancare afirmă că există discuţii cu acţionarii grupuluiPelican, dar că acestea sunt în derulare, iar termenii contractuluinu s-au definitivat deocamdată.

Adrian Maghiar a spus că spitalul din Cluj va avea 300 depaturi, iar în cadrul unităţii vor funcţiona şi ca­binete decercetare uni­ver­sitară.

Dacă această investiţie se va realiza, ar fi unul dintre celemai mari pro­iecte de spital anunţate până acum pe piaţalocală.

"Investiţia de la Cluj a fost demarată. Am achiziţionat terenul,am obţinut autorizaţiile necesare construcţiei, iar în prezentsuntem în faza de realizare a fundaţiei viitorului spital. Estimămcă până în vara anului viitor, spitalul Pelican de la Cluj vadeveni funcţional. Totodată această investiţie va genera câtevasute de noi locuri de muncă", a declarat pentru ZF TransilvaniaMarius Adrian Maghiar.

Primăria Cluj-Napoca spune că au fost eliberate autorizaţiile deconstrucţie pentru acest spital, care va fi realizat printr-unparteneriat strategic între un in­vestitor privat (grupul Pelican),comunitatea ştiinţifică medicală a oraşului, cu sprijinulUni­versităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Ha­ţieganu şi alprimăriei.

"Prin această investiţie se vor crea 500 de noi locuri de muncădirecte, atât pentru studii medii, cât şi superioare. Investitoriiau anunţat că firma care va administra acest spital va avea sediulîn Cluj-Napoca, iar unitatea spitalicească va avea contract cu CasaNaţională de Asigurări de Sănătate", a spus Sorin Apostu, primarulmunicipiului Cluj-Napoca.

Potrivit oficialilor primăriei, viitorul spital Pelican din Clujva avea o capacitate totală de 330 de paturi, 10 săli de operaţiemultifuncţionale, 2 săli de naştere naturală, 1 sală de naştere cubazin cu apă, 2 săli cezariene, centru de imagistică, cabinet deradiote­ra­pie, laborator de analize şi laboratorana­tomo-patologic.

Compania Pelican Im­pex, care administrează şi spi­talul dinOradea, este deţinută de medicii Marius Adrian Maghiar, TeodorTraian Maghiar, Ovidiu Gogu Cacuci şi farmacista Felicia Sotoc.

În urmă cu mai mulţi ani familia Maghiar a fost im­plicată înscandalul diplomelor false de la Universitatea din Oradea.

Potrivit informaţiilor de la aceea vreme, Teodor Maghiar (tatălcelor doi acţionari de la Pelican, Marius Adrian Maghiar şi TeodorTraian Maghiar), fostul rector al Universităţii din Oradea, ar fitrimis Ministerului Educaţiei situaţii statistice cu date "nerealereferitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoaneadmise pe locuri fără taxă.

Ulterior, în scandal s-au vehiculat şi numele lui Marius AdrianMaghiar şi Teodor Traian Maghiar, acţionarii de la Pelican. MariusAdrian Maghiar nu a comentat ieri acest subiect.


Afaceri de 6,7 mil. euro

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, companiaPelican Impex a fost înfiinţată în anul 1992 la Oradea, înregistândîn 2009 o cifră de afaceri de 28,4 milioane de lei (circa 6,7milioane de euro), cu un număr mediu de 214 angajaţi. Conducereacompaniei nu a oferit informaţii legate de nivelul afacerilor din2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO