Companii

Copos crede ca acum este momentul pentru investitii: Toate preturile sunt la jumatate

Copos crede ca acum este momentul pentru investitii: Toate preturile sunt la jumatate

George Copos, actionarul Ana Holding: Turistii britanici si-au facut deja un obicei din practicarea schiului la Poiana Brasov. Afacerile la hotelurile de la munte vor fi in scadere anul acesta. Nu pot aprecia insa cu cat. Nu stim ce se va intampla mai departe, asteptam stabilitate de la clasa politica, predictibilitate, liniste si un mediu prietenos

26.10.2009, 23:32 57

"Acum este momentul sa investesti, toate preturile fiind lajumatate. Tot anul 2010 va fi un an al investitiilor. Platim maiputin pentru materialele de constructii, dar si pentru alteservicii. In noiembrie anul acesta vom incepe sa renovam toatapartea de parter la Hilton si Crowne Plaza."

George Copos, care controleaza grupul de firme Ana Holding, aluat anul acesta un credit de 25 mil. euro de la BRD SocieteGenerale pentru demararea acestor investitii, unul dintre cele maimari imprumuturi contractate intr-un an de criza. Tot pentrurealizarea de investitii au mai contractat credite si oamenii deafaceri Nelu Iordache si Dan Fischer.

Cea mai mare finantare a negociat-o Nelu Iordache, proprietaruloperatorului low-cost Blue Air si a firmei de constructiiRomstrade, care a obtinut circa 140 de milioane de euro de lafiliala londoneza a Credit Suisse 140 mil. euro, ce vor fidirectionati spre finantarea unui proiect de infrastructura. Deasemenea, Dan Fischer, unul dintre cei mai discreti oameni deafaceri locali, a contractat de la BCR prin INR Management RealEstate un credit pentru dezvoltarea proiectului rezidential SilverMountain din Brasov, valoarea vehiculata a creditului fiind de 75de milioane de euro.

Nu construieste hoteluri noi

Desi Copos considera ca este un moment bun pentru investitii, elprecizeaza ca nu planuieste sa investeasca in constructia de noiunitati hoteliere in alte orase ale tarii si ca se va concentra pehotelurile pe care le detine deja. Cea mai mare investitie se vaface in modernizarea complexului hotelier din Poiana Brasov, care agenerat afaceri de 3,4 milioane de euro anul trecut si care a atras2.500-3.000 de turisti britanici.

"Nu ma intereseaza sa investesc in alte statiuni montane. Nuexista infrastructura turistica si atunci nu vad de ce as investi.Bugetul de investitii alocat hotelurilor Poiana si Sportul seridica la 7-8 milioane de euro. Hotelul Bradul a fost dejarefacut."

Cele trei unitati hoteliere de la munte, care cumuleaza 163 decamere clasificate la trei si patru stele, sunt deschise tot timpulanului.

"Daca potentialul turistic al zonei ar fi fost pus in valoare inmod corespunzator, atunci cifra de afaceri a hotelurilor din PoianaBrasov era mai buna." George Copos mentioneaza ca in statiunilemontane din Romania este un dezastru, comparativ cu alte statiunidin tarile Europei de Est, Japonia sau SUA, in care comunitateacentrala a investit foarte mult in infrastructura.

Cu toate acesta, Poiana Brasov conduce in topul celor maiieftine destinatii de schi din lume, potrivit unui studiu realizatde Post Office Travel Services, divizia Postei Britanice, ale careiservicii sunt folosite de peste 40% dintre turistii britanici.Studiul realizat pe 14 destinatii de schi din Europa si America deNord, luand in considerare costul de acces la instalatiile decablu, arata ca Poiana Brasov reprezinta destinatia care prezintacele mai bune tarife in ceea ce priveste servicii precuminchirierea echipamentului de schi, permis telescaun, bautura simancare, la un pret de 213 euro pe saptamana.

Britanicii vin in Poiana Brasov

"Turistii britanici si-au facut deja un obicei din practicareaschiului la Poiana Brasov", a spus Copos, care a primit anul trecutin hotelurile de la munte 16 serii de turisti britanici, adicaaproape 3.000 de straini si circa 3.500 de turisti romani.

Anul acesta, pretul unui sejur de cinci nopti pentru un turistroman se ridica la 489 de euro, care include cazare cu demipensiunesi masa de revelion. Pe de alta parte, pentru turistii englezi sevand pachete de sapte zile, cu cazare, zbor Londra-Bucuresti siacces la scoala de schi, la pretul de 925 de euro.

"Poiana Brasov este singura statiune montana dintre statiunilede pe Valea Prahovei in care comunitatea locala nu s-a implicatpentru montarea statiunilor de zapada artificiala." Partia Braduleste singura partie care are o instalatie de zapada artificiala,operata de Ana Teleferic, compania de instalatie telefericadetinuta de Copos. Anul trecut au fost transportati pe cablu 1,2milioane de schiori, cifra de afaceri a companiei Ana Telefericridicandu-se la 2,3 milioane de euro in 2008.

"Afacerile la hotelurile de la munte vor fi in scadere anulacesta. Nu pot aprecia insa cu cat. Nu stim ce se va intampla maideparte, asteptam stabilitate de la clasa politica,predictibilitate, liniste si un mediu prietenos."

George Copos controleaza sapte hoteluri, Hilton si Crowne Plazadin Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord si unitatileSportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov, numarul angajatilordin hoteluri fiind de 1.100 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO