Companii

Cora a luat 210 mil. euro de la BERD, ING şi Rabobank pentru a duce reţeaua la 25 de hipermarketuri

Cora a luat 210 mil. euro de la BERD, ING şi Rabobank pentru a duce reţeaua la 25 de hipermarketuri

Autor: Cristina Roşca

16.02.2012, 00:05 1348

Retailerul franco-belgian Cora, care deţine o reţea de opt magazine pe piaţa locală, a primit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ING şi Rabobank un credit sindicalizat de 210 mil. euro pentru finanţarea deschiderii a 17 magazine pe piaţa locală.

Acesta este cel mai mare credit acordat unui retailer român în ultimii ani. În 2009 aceeaşi instituţie a împrumutat Kaufland cu 150 de milioane de euro pentru expansiunea pe piaţa din România şi pe cea din Bulgaria.

Cora, prezentă pe piaţa locală din 2003, va deschide cu banii de la BERD magazine pe format mare şi mediu în Bucureşti şi în alte oraşe din România. Cora a anunţat până acum deschideri în oraşe precum Slobozia, Braşov, Galaţi, Bacău, Ploieşti şi Constanţa.

Creditul sindicalizat pe care îl va primi Cora este compus din contribuţia BERD, de până la 140 milioane euro şi partea sindicalizată către ING şi Rabobank de până la 70 milioane euro.

"Sindicalizarea cu succes a acestui proiect în mediul economic actual este un semn de încredere în economia românească. Proiectul va fi benefic pentru România deoarece va oferi o piaţă de desfacere stabilă fermierilor locali şi va genera oportunităti de angajare localnicilor", a declarat Varel Freeman, vicepreşedinte al BERD.

În condiţiile în care investiţia medie pentru un hipermarket Cora construit de la zero este de 20 milioane de euro, investiţia totală în 17 magazine ar putea costa 340 mil. euro.

Acest lucru înseamnă că retailerul ar putea investi la rândul său mai bine de 100 de milioane de euro, dar compania a început să deschidă şi magazine mai mici în cadrul mallurilor, unde bugetul de investiţii este mai scăzut.

Cora a ieşit "la atac" în 2010, când a început să deschidă magazine şi să îşi anunţe planurile de expansiune pentru următorii ani, după ce în primii ani pe piaţă a deschis doar cinci unităţi. În 2012 Cora va deschide trei unităţi, în Slobozia, Bucureşti şi Bacău, după alte trei inaugurări în anul anterior. În prezent reţeaua numără opt magazine.

"Louis Delhaize este fericit să continue investiţiile în România, care devine acum o piaţă importantă pentru grup. Construcţia şi deschiderea celor 17 noi hipermarketuri şi a unui mall în România arată angajamentul grupului şi încrederea în potenţialul economiei româneşti", a declarat François Bouriez, CEO-ul companiei. Cora şi-a anunţat intenţia de a deschide un mall, Corall, la Constanţa. Data înaintată de reprezentanţii companiei pentru inaugurarea acestuia este 2013.

Anul trecut Cora a obţinut afaceri de circa 330 milioane de euro pe plan local, nivel aproape similar cu cel din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO