Companii

Corina Dimitriu, Partener Audit & Assurance, Deloitte România: Companiile trebuie să conştientizeze că ESG nu este o chestiune de conformitate, este o chestiune de supravieţuire

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Corina Dimitriu, Partener Audit & Assurance, Deloitte...

Autor: Ramona Cornea

17.05.2022, 13:07 173

Companiile trebuie să conştientizeze că ESG nu este o chestiune de conformitate, este o chestiune de supravieţuire, este de părere Corina Dimitriu, partener Audit & Assurance în cadrul Deloitte România.

”Este foarte important să realizăm importanţa acestui moment în care ne aflăm din punct de vedere al legislaţiei şi al tendinţei autorităţii europene, cât şi din punct de vedere al educaţiei mediului de afaceri în această materie. Personal, uitându-mă la ceea ce se întâmplă, cred că suntem în momentul în care smartphone-ul a apărut pe piaţă şi a schimbat societatea, suntem la momentul în care lumea începe să conştientizeze ESG-ul, dar nu îşi dă seama de impact. Impactul pe care ESG îl are asupra mediului de afaceri este similar cu ceea ce smartphone-ul a avut asupra societăţii şi asupra digitalizării. Companiile trebuie să conştientizeze că ESG nu este o chestiune de conformitate, este o chestiune de supravieţuire. Societatea nu-şi permite să nu fie atentă la ceea ce se întâmplă”, a declarat Corina Dimitriu în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Corina Dimitriu în cadrul conferinţei:

• Declaraţia nefinanciară este o poză a ceea ce face societatea în materie de sustenabilitate şi reflectă acele strategii şi acţiuni pe care le-a făcut în ESG. Nu există obligativitate la momentul acesta de a fi în conformitate cu anumite standarde de sustenabilitate la întocmirea declaraţiei nefinanciare, companiile au un ghid care poate fi folosit. În privinţa întocmirii declaraţiei nefinanciare, avem pe piaţă două categorii de companii care aplică standarde de sustenabilitate consacrate şi avem companii care au această declaraţie nefinanciară, o chestiune de conformitate şi în care prezintă minimul de necesar de informaţii.

• Din punctul de vedere a ceea ce se va întâmpla este o nouă directivă de raportare nefinanciară, dar este important de menţionat ce s-a schimbat deja. Este importantă taxonomia. Declaraţia nefinanciară nu are obligativitatea standardelor de sustenabilitate, însă conţine obligativitatea în ceea ce priveşte taxonomia. Taxonomia vine cu o listă de activităţi considerate sustenabile de către autoritatea europeană. Este o listă care conţine criterii tehnice şi foarte clare în funcţie de sector, care stabileşte ce activitate este considerată sustenabilă pentru fiecare obiectiv climatic. 

• Anul viitor, societatea va trebui să aplice criteriile tehnice şi să verifice nu numai dacă activitatea pe care o face se regăseşte în taxonomie, dar şi dacă îndeplineşte criteriile tehnice specificate acolo. Deja avem o pârghie legislativă aplicabilă pe care societatea trebuie să o aplice.

• Taxonomia este deja aici, ea rămâne şi va fi aplicată. Ce se va schimba este obligativitatea aplicării standardelor de sustenabilitate, care vor fi unitare. Pragul la care va fi aplicat de autoritate vine şi măreşte plaja societăţilor care trebuie să aplice această nouă directivă.

• Suntem chiar în mijlocul unor modificări care sunt foarte aproape şi care necesită din partea companiilor o atenţie sporită pentru această zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO