Companii

Cornelia Bumbăcea, PwC: Serviciile medicale, imobiliarele, energia regenerabilă şi ITC-ul vor continua să atragă noi investiţii şi în anul 2022. Vin din urmă şi alte domenii

Perspective postpandemie pentru investitori şi piaţa de M&A, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Cornelia Bumbăcea, PwC: Serviciile medicale,...

Autor: Cristina Roşca

11.11.2021, 00:06 179

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut o evoluţie bună şi în acest an, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-am simţit din plin cu toţii în 2021. S-au încheiat multe tranzacţii (atât de valori mici, cât şi de valori medii) şi o să vedem închise şi altele până la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor.

Cele mai active în piaţa locală au fost anul acesta fondurile de investiţii. Companiile şi antreprenorii din România explorează oportunităţi de investiţii/achiziţii noi, dar sunt mai puţin curajoşi comparativ cu ce se întamplă la nivel global, unde creşterile sunt în principal susţinute de fuziuni şi achiziţii.

Potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România, pentru următoarele 12 luni doar 17% dintre liderii de afaceri din România iau în considerare noi fuziuni şi achiziţii pentru a stimula creşterea, comparativ cu 38% la nivel global, în timp ce 3% intenţionează să vândă o afacere (faţă de 13% la nivel global).

Principalele motive pentru care executivii din ţara noastră sunt interesaţi de fuziuni şi achiziţii sunt extinderea sau diversificarea mixului de produse şi servicii, consolidarea unui domeniu de activitate, achiziţia de competenţe (talente, tehnologie sau procese), extinderea într-o nouă ţară, achiziţionarea, la o valoare mai mică, de active sau afaceri vulnerabile sau aflate în dificultate, ori creşterea rezistenţei organizaţiei la şocuri sau crize (evenimente neaşteptate sau imprevizibile).

De asemenea, doar 17% dintre respondenţii din România sunt interesaţi de noi alianţe şi parteneriate strategice, la jumătate faţă de ponderea la nivel global (35%).

Serviciile medicale, imobiliarele, energia regenerabilă şi ITC-ul au fost principalele sectoare în care s-au derulat tranzacţii pe parcursul anului 2021, sectoare care vor continua să atragă noi investiţii şi în anul 2022. Vin din urmă şi alte domenii ce par să suscite interesul investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO