Companii

Cornelia Bumbăcea, PwC: Tot mai mulţi antreprenori români vor să-şi extindă afacerile şi au căpătat curaj să se uite la oportunităţi de investiţii pe alte pieţe

Cornelia Bumbăcea, Partener Deals PwC România

Cornelia Bumbăcea, Partener Deals PwC România

Autor: Cristina Bellu

26.01.2022, 10:57 217

Piaţa locală de M&A a avut un an foarte bun în 2021, în special în a do­ua jumătate, iar estimările iniţiale ara­tă că atât ca volum, cât şi ca valoa­re, cifrele vor fi peste cele din 2020, con­form datelor companiei de audit şi consultanţă PwC.

”Pentru acest an, estimăm continuarea trendului de creştere a tranzacţiilor atât în număr, cât şi în valoare, şi vedem din ce în ce mai mulţi antreprenori români care vor să-şi extindă afacerile şi au căpătat curaj să se uite la oportunităţi de investiţii pe alte pieţe”, spune Cornelia Bumbăcea, Partener Deals PwC România.

Ea menţionează totodată că multe din fondurile de investiţii active pe piaţa românească au strâns finanţări noi şi au reconfirmat încrederea pe care o au în potenţialul de creştere al investitiilor lor faţă de alte pieţe emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est

La nivel global, piaţa de fuziuni şi achiziţii a încheiat 2021 cu creşteri record comparativ cu anul anterior, cu un plus de 57% în valoarea cumulată a tranzacţiilor şi de 24% ca număr, depăşind astfel 5,1 trilioane dolari şi 62.000 de tranzacţii, potrivit raportului PwC.

“Anul 2022 se anticipează că va fi la fel de intens, pe fondul numărului mare de tranzacţii aflate în curs de pregătire, a lichidităţilor existente şi a cererii crescute pentru business-uri cu un grad avansat de digitalizare sau care ajuta în procesul de digitalizare”, spun consultanţii PwC.

Raportul PwC arată că fondurile de investiţii au încheiat 2021 cu un nivel record de fonduri disponibile de 2,3 miliarde dolari, cu 14% mai mult decât la începutul anului, existând astfel capital pentru tranzacţii noi care vor urma în 2022. 

Aproape 40% din tranzacţiile din 2021 au implicat un fond de investiţii, faţă de puţin peste un sfert în ultimii cinci ani. Deşi finanţarea este substanţială, vor exista presiuni tot mai mari asupra companiilor de portofoliu de a crea valoare într-un mediu concurenţial, în care finanţările bancare se fac cu dobânzi în creştere, multiplii sunt din ce în ce mai mari şi există o serie de presiuni generate de politicile de mediu, sociale şi guvernanţă (ESG).

Trecerea strategică la modele de afaceri digitale, inovatoare şi disruptive va continua să stimuleze fuziunile şi achiziţiile între companii, mai menţionează raportul. De asemenea, revizuirea modelelor de business şi a portofoliilor de companii vor declanşa un val de exituri în toate industriile, pe măsură ce companiile caută să re-investească şi să-şi optimizeze afacerile pentru a fi pregatite pentru o creştere susţinută. Factorii ESG vor influenţa din ce în ce mai mult strategia  de fuziuni şi achiziţii a oricărei companii pe parcursul anului 2022.

”Ne aşteptăm ca în 2022 activitatea de M&A din România să crească şi mai accentuat în sectoarele de energie, transport şi logistică. În top vor rămâne însă cu siguranţă şi sectoarele care au generat tranzacţii în ultimii doi ani: imobiliare, telecom şi tehnologie, sănătate şi servicii financiare, dar şi producţie specializată. Optimismul este ridicat în ceea ce priveşte anul 2022, provocările şi eventualele piedici care ar putea încetini finalizarea unor tranzacţii  fiind ratele mai mari ale dobânzilor, inflaţia în creştere şi reglementări mai stricte din toate punctele de vedere”, concluzionează George Ureche, Director şi M&A Leader PwC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO