Companii

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, despre...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2020, 09:25 774

Acordul semnat de Guvernul României şi de cel al Statelor Unite privind centrala nucleară de la Cernavodă asigură dezvoltarea integrată a industriei orizontale locale, cu atât mai mult cu cât România deţine expertiza în construcţia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizata la CNE Cernavodă, atât în operare cat si pentru reactoarele viitoare, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

Autorităţile române şi cele americane au semnat pe 9 octombrie un acord de cooperare pentru extinderea capacităţii centralei nucleare de la Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1.

”Guvernul Statelor Unite ale Americii si-a exprimat interesul de a prospecta institutii de finantare care sa sprijine finantarea globala a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor si a independentei decizionale a acestor institutii, aceasta componenta financiara fiind inclusa in Acordul Interguvernamental”, a mai spus Cosmin Ghiţă.

Faza de parafare a acestui Acord reprezinta atingerea unui acord ad referendum (de principiu) asupra elementelor principale ale dezvoltarii proiectelor si partilor implicate.

In conformitate cu legislatia nationala si europeana, Proiectul de Acord Interguvernamental urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM.  

Acordul semnat la Washington vizeaza dezvoltarea programului nuclear civil din Romania prin facilitarea schimbului de  expertiza tehnica, de reglementare, securitate si siguranta nucleara si, implicit, intarirea securitatii, diversitatii, sigurantei in exploatare si stabilitatii energetice si de mediu ale Romaniei, obiective asociate si proiectelor de investitii ale SNN, retehnologizarea Unitatii 1 si extinderea capacitatii CNE Cernavoda.

Conform Strategiei Energetice a Romaniei si Planului National Integrat de Energie si Schimbari Climatice, energia nucleara va avea un rol esential in atingerea obiectivelor energetice strategice ale Romaniei pe termen lung intrucat raspunde obiectivelor decarbonizarii din punct de vedere al mentinerii nivelului de cost, securitatii in aprovizionare si atingerii tintelor de mediu prin evitarea eliberarii emisiilor de CO2.

Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a anunţat săptămâna trecută că România va încheia cu Stalele Unite un acord privind finanţarea cu 8 mld. dolari, cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, pentru reabilitarea centralei nucleare de la Cernavodă, respectiv construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1.

În acest sens, ministrul economiei, Virgil Popescu,  urmează să se întâlnească şi cu preşedintele EXIM, banca de export-import a SUA, Kimberley Reed, pentru a iniţia acest acord de cooperare interguvernamentală, potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar fi trebuit să se realizeze de chinezi, conform unui protocol semnat în timpul guvernării Ponta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO