Companii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de aprilie-iunie

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul...

Autor: Emil Popescu

04.12.2012, 10:22 328

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de precedentele trei luni şi cu 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În formă brută variaţiile au fost similare - 4%, respectiv 7,58%.

"Faţă de trimestrul II 2012 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,80%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,61%) şi alte activităţi de servicii (5,63%). (...) Scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,53%), tranzacţii imobiliare (-4,24%) şi construcţii (-0,56%)", se arată într-un comunicat al INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012. Astfel, în învăţământ creşterea a fost de 18,41%, în administraţie publică de 12,02%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%.

De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a vacanţei şcolare, iar în administraţie publică de influenţa concediilor de odihnă.

În trimestrul III 2012 creşterea faţă de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%. Creşterea înregistrată de cele două componente pentru indicii în formă brută a fost de 4%.

Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorări ale indicatorului analizat s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,57%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (15,12%) şi alte activităţi de servicii (11,59%). Cele mai mici creşteri s-au înregistrat în transport şi depozitare (2,28%), informaţii şi comunicaţii (2,22%) şi hoteluri şi restaurante (1,41%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO