Companii

Costul proiectelor solare a crescut cu 30% în ultimul an, dar una dintre cele mai mari provocări rămâne forţa de muncă: Atunci când se vor deschide pieţele cu adevărat, va fi greu să menţinem oamenii aici

Costul proiectelor solare a crescut cu 30% în ultimul...

Autor: Roxana Petrescu

12.10.2022, 19:00 487

De la 0,6 mil. euro pe 1 MW de capacitate, în prezent investiţiile în proiectele solare au ajuns la circa 0,8 mil. euro, cererea în creştere, în mare parte alimentată de China, dar şi condiţiile economice, cum ar fi inflaţia, ducând la această majorare. Piedica reală în dezvoltarea acestor proiecte rămâne însă forţa de muncă.

„Piaţa şi-a reluat activitatea anul acesta, după atâţia ani de pauză, şi chiar şi aşa vedem proiecte realizate cu oameni aduşi din afară. Situaţia va deveni şi mai delicată în contextul în care pieţe majore cum este Germania încă nu sunt în plin boom. Atunci va deveni cu adevărat dificil să ţinem oamenii aici pentru proiectele din România“, spune Mihai Bălan, director executiv în cadrul RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association), entitate care reprezintă industria de energie solară activă pe plan local.

Doar în 2022 au primit avizele tehnice de racordare la reţea proiecte solare de circa 2.800 MW, a căror valoare de piaţă, dacă se vor realiza, este de peste 2,2 mld. euro. Numărul mare de avize vine în contextul în care sunt mai mulţi bani ca niciodată pentru a susţine aceste investiţii în tranziţia de la combustibilii fosili la zona de energie verde. Mai departe, declanşarea războiului din Ucraina a accelerat această tendinţă, ţinând cont de dependenţa puternică a blocului european de gazul rusesc. Pe plan local însă, energia solară este şi singura care mişcă, multiplele modificări legislative diminuând apetitul investitorilor în alte forme de producţie. Cei mai puternici dezvoltatori din piaţă spun că sunt şanse reale ca anul acesta să se termine cu primii megawaţi noi instalaţi în sistem, după o absenţă a investiţiilor în zona de energie solară din 2014 şi după un blocaj de aproape un deceniu în ceea ce priveşte proiectele eoliene. Astfel, estimările arată că până la finalul acestui an România ar putea avea circa 200 MW noi conectaţi la reţea din parcuri solare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO