Companii

Costuri la stat versus la privat. Viitorul spital regional de la Craiova de 600 de milioane de euro costă proporţional de cinci ori mai mult decât a investit orice operator privat într-un spital nou: Se pot construi spitale regionale şi mai ieftin

Autor: Georgiana Mihalache

17.10.2019, 00:08 4123

♦ Antreprenorii din sectorul privat de sănătate spun că se pot construi spitale regionale de la zero şi mai ieftin decât costul estimat al statului ♦ Spitalul de la Craiova ar urma să fie construit în şapte ani.

Statul a calculat că va cheltui 600 mil. euro pentru Spitalul Regio­nal de la Craiova de 900 de paturi, de cinci ori mai mult decât a investit în mod proporţional un operator privat într-un spital.

Spre exemplu, Spitalul Sf. Constan­tin, ulti­mul mare spital privat deschis la Braşov, de către antreprenorul Mihai Miron, a presupus o investiţie de 23 mil. euro, la un număr de 150 de paturi, şase săli de operaţie, sală de terapie intensivă şi de transplant. Proporţional, un spital de 900 de paturi ar trebui să coste circa 140 mil. euro.

Un pat în viitorul spital din Craiova ar costa 660.000 de euro, în timp ce la Spitalul Sf. Constantin investiţia într-un pat este de 150.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât la Craiova.

Sorina Pintea, actualul ministru al sănă­tăţii, nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei.

„Există un spital de vânzare gata făcut, poate fi cumpărat cu 150 mil. euro. Cu 600 mil. euro se pot face cinci spitale regionale”, a spus pentru ZF Mihai Marcu, preşedintele MedLife, cel mai mare jucător privat din piaţa locală de sevicii medicale. Antreprenorul a construit până acum trei spitale şi a dus MedLife la afaceri de 804 mil. lei în 2018, cu 5.800 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO