Companii

Cotnari: Concurenta importurilor de vin se va resimti abia din sezonul estival

Cotnari: Concurenta importurilor de vin se va resimti abia din sezonul estival

Click pentru imaginea marita

12.04.2007, 20:32 198

Producatorul de vinuri Cotnari, unul dintre primii cinci jucatori din piata, a inregistrat o crestere de 10% a vanzarilor in primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la aproximativ 2,5 milioane de sticle.
La un pret mediu de 2,5-3 euro pe sticla, vanzarile producatorului in primul trimestru din acest an ar depasi 6 mil. euro. "In perioada premergatoare Pastelui am vandut aproximativ 1,1 milioane de sticle, ceea ce reprezinta o crestere de 30% fata de o luna normala si de 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat pentru ZF Laurentiu Anghel, directorul de marketing al companiei.
Producatorul a incheiat anul trecut cu o cota de piata de 20% si o cifra de afaceri de 22,5 mil. euro, potrivit propriilor informatii. Pentru acest an, Cotnari estimeaza o cifra de afaceri de 25 mil. euro, cu peste 10% mai mult ca anul trecut.
Laurentiu Anghel spune ca nu s-au observat modificari in ceea ce priveste gustul romanilor in materie de vinuri in acest an. "Piata romaneasca ramane una de vin alb, demidulce, desi am observat la vinurile noastre cresteri pe vinurile seci-demiseci: Francusa, Chateau Cotnari, Dealul Catalina", a spus Anghel.
Cea mai mare parte din productia romaneasca este reprezentata de vin alb, adica 70-75%, in timp ce vinul rosu detine intre 25 si 30% din vanzari. Cu toate acestea, din productia totala de vin romanesc, ponderea celor cu denumire de origine controlata (DOC) este de 8-10%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioara (VS) si de vinurile de masa (VM). Vinurile care au inregistrat cele mai mari vanzari din portofoliul Cotnari in aceasta perioada au fost Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Dealul Catalina si Francusa.
"Anul acesta am lansat un vin demisec, Dealul Catalina, pozitionat pe segmentul mediu, care a intregit Gama Clasic", a spus Laurentiu Anghel.
Eliminarea taxelor vamale la importurile de vin incepand cu 1 ianuarie 2007 se estima ca va aduce o crestere puternica a acestui segment pe rafturile magazinelor locale. Cu toatea acestea, inceputul de an nu a adus o explozie a importurilor, spun producatorii locali. Acest lucru se explica prin faptul ca de obicei primele luni din an vin cu vanzari mai scazute, mai ales ca in perioada sarbatorilor de iarna se realizeaza in jur de 30-40% din afacerile unui producator de vin.
"Inca nu s-a resimtit concurenta venita din partea vinurilor de import. Probabil ca aceasta se va face simtita de la vara, cand vinurile de import se vor aseza in rafturile magazinelor", este de parere Laurentiu Anghel.
Astfel, patrunderea vinurilor de import va adanci si mai mult raportul dintre segmentele de pret scazute si cele de lux.
Cotnari este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata vinului, fiind specializat in producerea vinurilor albe. Podgoria companiei cuprinde numai soiuri autohtone precum Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca (Busuioaca de Moldova).
Compania s-a infiintat in 1948, ca sectie a unei ferme de stat, avand la acea vreme 128 de hectare de plantatii de vie. In prezent producatorul cultiva aproximativ 1.300 de hectare de plantatii de vie.
In 2006, importurile de vin au explodat si au dus piata locala la circa 400 mil. euro, fata de 350 mil. euro in 2005. Importurile au crescut de circa trei ori anul trecut, pana la 22,1 mil. euro, depasind atat ca volum, cat si ca valoare exporturile. Este pentru prima data cand Romania are un deficit la comertul cu vin. Cei mai castigati sunt producatorii din Republica Moldova, Spania, Italia, Ungaria si Franta, care au derulat volume mari la export.
Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita de vie dupa Spania, Italia, Franta si Portugalia. Locul sase in Europa si locul noua in ierarhia mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO