Companii

Care cred consultanţii KPMG că sunt priorităţile managerului de securitate din companii în domeniul cyber în 2023. ”Securitatea cibernetică a devenit un diferenţiator în piaţă şi influenţa acesteia în guvernanţa oricărei organizaţii va deveni din ce în ce mai amplă”

Care cred consultanţii KPMG că sunt priorităţile...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2023, 13:02 167

Tehnologiile de ultimă generaţie aduc o serie de noi provocări companiilor cu privire la securitate, confidenţialitate şi etică şi ridică întrebări fundamentale privitoare la încrederea în sistemele digitalizate, potrivit raportului KPMG “Priorităţile în securitate cibernetică în 2023”, care arată că mai mult de o treime (1/3) din organizaţii consideră că încrederea crescută duce la creşterea profitabilităţii.

În prezent, există o ţesătură complexă de parteneriate public-private, ecosisteme interconectate şi infrastructuri informatice. Şi, pe măsură ce gradul de interconectare şi dependenţă creşte, interesul celor ce vor să atace şi să exploateze aceste infrastructuri se amplifică.

Acesta este mediul în care comerţul global trebuie să prospere şi  companiile ar trebui să gestioneze orice posibil risc sau provocare pe măsură ce inovează, nu reactiv, atunci când este deja prea târziu.

Raportul KPMG „Priorităţile în securitate cibernetică în 2023” identifică opt aspecte pe care CISO (Chief Information Security Officer) din orice organizaţie ar trebui să le prioritizeze pe măsură ce caută să accelereze timpii de recuperare, să reducă impactul incidentelor asupra angajaţilor, clienţilor, partenerilor de afaceri şi depun eforturile necesare astfel încât planurile de securitate să susţină, nu să expună, afacerea.

Raportul explorează, de asemenea, acţiunile cheie pe care CISO ar trebui sa le aplice pentru a face faţă provocărilor viitoare şi pentru a se asigura că securitatea este un element vital, întrepătruns cu structura organizaţiei şi care oferă o fundaţie solidă pentru încrederea în companie.

„Putem spune fără niciun dubiu că securitatea cibernetică a devenit un diferenţiator în piaţă şi că influenţa acesteia în guvernanţa oricărei organizaţii va deveni din ce în ce mai amplă. Şi nu este vorba doar de guvernanţa corporatistă”, continuă el.  „Organismele de reglementare din toată lumea (în creştere şi în România în ultimii ani) sunt din ce în ce mai interesate de securitatea cibernetică a sistemelor şi reţelelor IT indiferent unde sunt localizate (în interiorul perimetrului organizaţional sau externalizate la terţi)”, spune Gabriel Mihai Tănase, Partener, Tehnologie şi Securitate Cibernetică, KPMG în România.

Ultimii trei ani au adus noi provocări unei lumi aflate în continuă schimbare (şi regiunii noastre geografice în special): Pandemia COVID-19 (care a mutat o mare parte din forţa de muncă într-un mediu de lucru hibrid casă-birou, mărind astfel perimetrul pentru atacurile cibernetice) a fost urmată de războiul din Ucraina, care a generat o creştere a atacurilor cibernetice, concentrate în special asupra infrastructurilor critice, dar nu numai. În consecinţă, probabilitatea de succes a atacurilor cibernetice a crescut substanţial, în special în cazul atacurilor de tip ransonmware.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO