Companii

Credit de 14 milioane de euro pentru achiziţie de cereale

04.08.2010, 23:41 119

Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, cu afaceri înagricultură de circa 85 mil. euro anul trecut, a obţinut un creditîn valoare de 14,3 mil. euro (60 mil. lei) de la BCR pentruachiziţia de plante oleaginoase şi cereale, potrivit datelortransmise către Monitorul Oficial.

"Creditul se traduce de fapt prin reînnoirea unei linii de carebeneficiem de 5-6 ani. An de an luăm bani de la bănci, fie pentruechipamente, fie pentru achiziţie de cereale. Anul acesta amsolicitat credit pentru constituirea de stocuri de cereale", adeclarat pentru ZF Mihai Anghel.

Omul de afaceri spune că evoluţia preţului va fi factorulprincipal de stabilire a cantităţii pe care urmează să oachiziţioneze. De exemplu, preţul grâului a crescut în câteva lunicu până la 70 de euro, din cauza conjuncturii internaţionale.Seceta din Rusia sau Kazahstan şi implicit diminuarea ofertei pepiaţa grâului a ridicat rapid preţul cerealelor, ajungând să setranzacţioneze pe bursele europene cu circa 200 de euro/tonă.

În România, fermierii se află la finalul campaniei de recoltareşi îşi vând grâul cu circa 130 de euro/tona (pe cel furajer,afectat de germinare) şi cu 150-170 de euro/tona pe celpanificabil. Pentru următoarea perioadă estimările arată o nouăcreştere de preţ.

"În fiecare an cumpărăm cereale de la producătorii din zonă careimediat după recoltare îşi vând marfa. Aceştia la rândul lorcumpără motorină sau seminţe pentru ciclul următor de producţie",spune Anghel. La un preţ mediu de 150 de euro/tona, Anghel ar puteacumpăra circa 100.000 de tone de grâu cu banii împrumutaţi de laBCR. Pe lângă acest credit, adunarea generală a acţionarilorCerealcom Dolj a aprobat şi prelungirea liniei de creditcontractată anterior la BCR, în valoare de 9,5 mil. euro (39,8 mil.lei).

Şi anul trecut compania a obţinut 14 milioane de euro tot de laBCR şi tot pentru reînnoirea stocurilor de cereale din depozitelepe care le deţine lângă Craiova şi a prelungit o altă linie decreditare de 9,5 mil. euro pentru "finanţarea activităţilorcurente".

Capacitatea de depozitare de la Cerealcom Dolj este de 350.000de tone. Anul acesta compania doljeană a obţinut 55.000 de tone degrâu pe o suprafaţă de aproximativ 11.000 de hectare. Anghel aanunţat însă că este tentat să vândă o mare parte sau chiarîntreaga cantitate la export datorită preţurilor bune practicate pepieţele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO