Companii

Creşterea şi scăderea unui constructor: Regele asfaltului Nelu Iordache şi-a înjumătăţit afacerile la Romstrade

Nelu Iordache, 43 de ani

Autor: Andreea Neferu

24.08.2011, 10:24 547

Compania de construcţii Rom­stra­de din Giurgiu, controlată de Nelu Ior­dache, care în 2009 ocupa prima po­zi­ţie în topul celor mai mari con­structori locali după cifra de afaceri, şi-a înjumătăţit anul trecut businessul până la 566,2 mil. lei (134,5 mil. euro).

Compania, care a cunoscut după 2007 un avans puternic al cifrei de afa­ceri în special datorită contrac­telor de re­abilitări de drumuri na­ţio­­nale sau de străzi din oraşe pre­cum Bucureşti, Deva sau Giurgiu, pierde astfel poziţia de lider pe piaţa construcţiilor şi nu intră nici mă­car în top trei al celor mai mari con­struc­tori, fiind depăşită de firme precum Hidro­construcţia, Spedition UMB, Confort Timişoara sau Tehnolo­gica Radion.

Pe de altă parte, şi profitul net al Rom­strade s-a prăbuşit cu aproape 75% în lei, de la 133,9 mil. lei (31,6 mil. euro) în 2009 la doar 6,6 mil. euro anul trecut. Astfel, marja de profit a companiei s-a situat în 2010 la mai puţin de 6%, faţă de 12% în anul precedent.

De la începutul lui 2011 Romstrade a reuşit să câştige o serie de contracte, printre care şi construcţia unui tronson al autostrăzii Nădlac-Arad pentru 115,8 mil. euro sau rea­li­za­rea unui pasaj la Piaţa Charles de Gaulle din Capitală pentru 33,8 milioane de euro. De ase­menea, compania a mai primit şi un con­tract pentru construcţia unui pasaj suprateran în zona Mihai-Bravu-Splaiul Unirii din Ca­pitală pentru 23 de milioane de euro.

Nelu Iordache a intrat in liga mare a "regilor asfaltului" în 2007, când afacerile companiei Romstrade au ajuns aproape de pragul de 200 de milioane de euro, după ce cu un an înainte businessul era de doar 18,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO