Companii

Creşterile de salarii şi de pensii lasă în consum peste 7 mld. lei în 2017. Doar majorarea salariului minim, care intră în vigoare astăzi 1 februarie, aduce peste 2 mld. lei în plus în economie anul acesta

Creşterile de salarii şi de pensii lasă în consum...

Autor: Adelina Mihai

01.02.2017, 00:08 1017

Creşterea salariului minim pe economie, majorările salariale din sectorul public, mărirea pen­siilor şi a burselor pentru stu­denţi vor aduce în plus în consum peste 7,2 miliarde de lei anul acesta,  potrivit estimărilor Consiliului Fiscal şi ale ZF.

Măsurile de creşteri de salarii şi de pensii vor spori consumul anul acesta, însă „bunăsta­rea“ aparentă va fi eliminată de reducerea investiţiilor publice, spun specialiştii.

„Din punctul meu de vedere este o mită pe care guvernul o aruncă cetăţenilor pentru a putea trece mai uşor obiectivele pe care le are pe primul plan, şi mă refer aici la cele două ordonanţe cu graţierea. Mă îngrijorează aceste măsuri pentru că, din toate analizele pe care le-am făcut, este un buget clădit pe nisip“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.

Doar salariul minim, care se va majora începând de astăzi de la 1.250 la 1.450 de lei brut pe lună va aduce venituri suplimentare de peste 2 miliarde de lei angajaţilor plătiţi la acest nivel (1,3 milioane de angajaţi plătiţi la nivelul minim x 140 de lei, creşterea netă a salariului minim încasat de angajaţi x 11 luni).

În opinia lui Mircea Coşea, este riscant pentru guvern să creadă că poate atinge anul acesta o creştere economică de 5,2%, să creeze lo­curi de muncă în contexul reducerii inves­ti­ţiilor şi când aproape două treimi din veni­turile bugetare merg în consum social sau în salarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO