Companii

Cristian Popescu, Avocat Asociat Popovici Niţu Stoica & Asociaţii:Producţiile bune sunt un rezultat al conjuncturii, dar agricultura românească are probleme structurale majore

Cristian Popescu, Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii

Cristian Popescu, Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii

Autor: Roxana Rosu

30.10.2017, 11:59 360

Producţiile bune anunţate de autorităţi sunt un rezultat al conjuncturii, dar agricultura românească are probleme structurale majore, a spus Cristian Popescu, Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Dacă plata subvenţiilor la timp şi programele pentru lână sunt un standard de succes, atunci standardele noastre sunt foarte jos faţă de ce e  în UE. Trebuie să ne fixăm standarde mult mai mari. Problemele sunt altele, acolo ar trebui să se concentreze ministerul. Subvenţia trebuie să circule, trebuie să fir un produs financiar. Autorităţile române nu controlează ce se întâmplă cu banii, cum sunt folosite fondurile. Proprietarul ar trebui să plătească o creanţă, dar el poate îşi cumpără un Mercedes”

Alte declaraţii:

Din cauza gradului mare de fragmentare a terenurilor, fermierii fac schimburi de folosinţă, s-au adaptat la piaţă. Schimbă loturile între ei ca să obţină recolte mai mari. Dar nu e reglementat nicăieri schimbul de folosinţă, nu e nicio evidenţă în registrele agricole, se fac suprapuneri.

Suntem singura ţară din UE fără  o lege a comasării. Dincolo de contractul de schimb, trebuie gândită o procedură administrativă. Producţiile bune sunt un rezultat al conjuncturii, dar când discuţi cu un investitor din Anglia, din China, ele sunt probleme structurale nerezolvate.

Doar 29 de comune au realizat cadastrarea, extrem de puţin.

Statul are şi ADS, cu sute de mii de hectare, o instituţie vetustă, nereglementată. Contractele de arendă se fac pe o lege din 2001, depăşită, departe de ce se întâmplă în UE. Sunt investitori care vor să ia suprafeţe de la ADS, să liciteze şi nu pot. Statul ar putea obţine venituri mari din suprafeţele ADS, dar preţurile lor sunt la 40% din nivelul pieţei, nu se ştie de ce.

Sunt scenarii de Kafka la APIA, în interpretarea acordării subvenţiilor, ordine care să modifică de 2-3 ori pe an, pe cultura vegetală.Se legiferează prost, departe de regulile europene şi de scopul unui business agricol. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO