Companii

Criza a făcut prima victimă în retailul de mobilă. Magazinele Staer au intrat în insolvenţă

Criza a făcut prima victimă în retailul de mobilă. Magazinele Staer au intrat în insolvenţă
31.01.2011, 23:56 199

"Starea de insolvenţă a fost cauzată în principal de scădereavânzărilor pe fondul crizei economice şi de o serie de factoriexterni care au afectat relaţiile comerciale cu parteneri externi",a spus Mihaela Murariu, manager asociat al Elva Cont din Bucureşti,firmă desemnată de instanţă drept administrator judiciar. Până laînchiderea ediţiei, Murariu nu a explicat însă la ce se referăaceşti factori externi.

Staer deţine o capacitate de producţie situaţă în Galaţi şi oreţea de 24 de magazine în întreaga ţară. În perioada următoarecompania urmează să propună un plan de reorganizare.

"În această etapă efectuăm o analiză diagnostic a activităţiisocietăţii care ne va permite să propunem împreună cu persoaneledin conducere strategia de reorganizare", a mai spus MihaelaMurariu.

Potrivit datelor furnizate de Elva Cont, Staer a avut anultrecut o cifră de afaceri de 50,6 mil. lei (12 mil. euro). În 2009,conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe,compania a avut un business de 67,9 mil. lei (16 mil. euro). Nusunt disponibile date la zi legate de nivelul datoriilor pe care leare compania, însă în 2009 acestea s-au ridicat la 43,9 mil. lei(10,4 mil. euro), conform Ministerului de Finanţe. Elva Cont aprecizat că nivelul datoriilor va fi cunoscut săptămâna viitoare,când va avea loc depunerea tabelului preliminar de creanţe.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Staer nu au făcut niciuncomentariu până la închiderea ediţiei.

Nu sunt disponibile informaţii despre băncile care au creditatStaer, însă firma avea un parteneriat cu BRD Finance pentru un cardde cumpăraturi în rate, dar şi cu EFG Retail Services, divizia decredite de cosum a Bancpost, potrivit datelor de pe site-ulStaer.

Cum a ajuns Staer în top 10 jucători din piaţa demobilă

În 1992, omul de afaceri Nicolae Ştefan punea bazele afaceriiStaer, iniţial cu zece angajaţi, şi deşi nu se pricepea deloc lamobilier a sesizat oportunitatea de afacere în momentul în caredorind să-şi mobileze apartamentul, a fost nevoit să-şi facăpropria canapea, potrivit revistei BUSINESS Magazin. Anteriorafacerii din industria mobilei, Nicolae Ştefan avea deja un atelierde confecţii, de care nu era foarte mulţumit, astfel că a începutproducţia de tapiţerii într-un atelier închiat de 100 mp din Galaţicu un capital de mai puţin de 500 de dolari. Câţiva ani mai târziu,în 1997, deschide şi primul magazin propriu.

Apogeul afacerii Staer a fost anul 2005, când Staer a deschis 30de magazine, dintre care 20 în doar trei luni. Această extindereagresivă a făcut din compania lui Nicolae Ştefan unul dintre ceimai dinamici jucători din piaţa de mobilă, dar şi unul dintre ceimai extinşi, reţeaua ajungând la 40 de unităţi.

Nicolae Ştefan, 48 de ani, a avut puţine apariţii publice,ultima fiind în 2009 în momentul în care a deschis un showroom demobilă la Braşov cu o suprafaţă de 4.000 mp. După această dată,compania a intrat într-un con de umbră, pentru ca în decembrieTribunalul Galaţi să pronunţe intrarea în insolvenţă.

Efectele crizei în industria mobilei

În ultimii ani, vânzările companiilor din industria mobilei aufost pe scădere, iar potrivit estimărilor principalilor jucătoridin industrie tendinţa se va menţine şi anul acesta. Abia din 2012managerii din domeniu speră la o revigorare a industriei odată cuîntreaga economie.

Retailul de mobilă se ridică anual la circa 1 mld. euro,potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România(APMR), iar cei mai mari retaileri sunt Mobexpert, IKEA, Elvila,kika, Neoset, Lemet. În partea de producţie, pe lângă Mobexpert şiElvila, care au propriile unităţi, jucători importanţi suntItalsofa, Sortilemn, Silvarom, Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO