Companii

Criza forţează mâna şefilor de business. Sierra Quadrant: 67% dintre manageri mizează pe restructurarea afacerilor

Criza forţează mâna şefilor de business. Sierra Quadrant: 67% dintre manageri mizează pe restructurarea afacerilor

Autor: Andreea Tobias

02.10.2020, 11:20 53

Oamenii de afaceri din România, investitori, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precauţie la perspectivele economiei, în contextul accentuării problemelor financiare determinate de pandemia COVID.  

67% dintre managerii chestionaţi într-un barometru comandat de Sierra Quadrant se focusează pe restructurarea afacerilor.

Pandemia a afectat într-un mod semnificativ mediul de afaceri românesc, unul şi aşa fragil, cu peste 90% din companii slab capitalizate, multe dintre ele aflate în zona de supravieţuire, fără disponibilităţi financiare pe termen mediu şi lung.

Potrivit rezultatelor unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames la comanda Sierra Quadrant, în perioada 10-20 septembrie, cei mai mulţi dintre cei 1850 de respondenţi privesc cu îngrijorare la perspectivele business-ului pe care îl reprezintă.

Întrebaţi în ce măsură pandemia le-a influenţat business-ul, 72% au declarat că provocările economice generate de COVID i-au afectat în mare măsură, 21% într-o oarecare măsură, în timp ce numai 7% s-au declarat ,,imuni’’ la efectele negative ale crizei.

Cei mai mulţi respondenţi (59%) au reclamat scăderea business-ului cu peste 50 de procente. 13% s-au confruntat cu o diminuare a afacerilor cuprinsă între 20 – 50%, iar 18% au marcat scăderea încasărilor cu procente de până în 20%. Numai 7% au afirmat că cifra de afaceri nu le-a fost afectată, în timp ce 12% au evitat să răspundă.

Potrivit barometrului Frames & Sierra Quadrant, scăderea vânzărilor s-a aflat în prim-plan, menţionată de 61% dintre managerii chestionaţi. Pe locul secund s-a situat neîncasarea facturilor (24%), urmată de alte probleme precum închiderea activităţii, pe fondul shut-down-ului din pandemie.

,,Criza COVID a lovit puternic în lanţurile economice din aproape toate domeniile de activitate. În condiţiile slabei capitalizări din economie, multe dintre firme erau şi sunt angrenate în mecanisme de tip credit comercial/credit furnizor, iar scăderea abruptă a consumului de bunuri şi servicii din 2020 a afectat în mod semnificativ relaţiile dintre companii. Blocajul financiar s-a accentuat şi multe firme au intrat în dificulătăţi financiare majore’’, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Întrebaţi ce măsuri au luat sau vor să ia pentru a-şi proteja business-ul în contextul pandemiei, 67% au indicat ,,restructurarea afacerilor’’ drept principală măsură, în timp ce numai 16% au declarat că nu vor lua măsuri suplimentare. 17% au evitat să ofere un răspuns.

Principalele măsuri de restructurare vizate de manageri vizează reconfigurarea ofertelor (43%), reducerea creditului furnizor (29%), scăderea cheltuielilor de funcţionare (23%), reduceri de personal (16%) şi digitalizarea activităţilor companiilor (12%).

Întrebaţi ce ar face dacă afacerea pe care o conduc sau o reprezintă ar intra în dificultate, peste 70% dintre manageri au indicat că ar apela la insolvenţă sau concordat preventiv.

„Vestea bună este că tot mai multe companii au înţeles şi au învăţat lecţiile acestei perioade. Au căutat soluţii de restructurare, au apelat la expertiza firmelor de profil şi au înţeles că nu este obligatoriu să îţi duci firma în insolvenţă când ai o problemă. Poţi apela la soluţii alternative, precum concordatul preventiv. Procedura de concordat preventiv se prezintă ca o alternativă pentru firmele aflate într-o situaţie financiară dificilă pe care doresc să o redreseze, fără a impacta relaţiile cu partenerii comerciali şi pentru creditorii care doresc să-şi recupereze creanţele deţinute împotriva acestor debitori, în cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protecţie a intereselor economice’’, a mai spus expertul de la Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante firme din sectorul reorganizării companiilor.

Concordatul preventiv este avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment.

În plus, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităţilor şi a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

Dincolo de insolvenţă şi concordatul preventiv, specialiştii estimează că multe firme vor închide porţile în următoarele şase luni.

Marea majoritate a respondenţilor (82%) sunt convinşi că vom scăpa de pandemia de coronavirus în 2021. Numai 11% consideră că există puţine şanse ca această criză sanitară să fie depăşită, în timp ce 7% n-au vrut să se pronunţe.

Potrivit analiştilor de la Sierra Quadrant, depăşirea perioadei de pandemie nu va însemna, însă, că problemele economice vor stinge peste noapte. Experţii susţin că, în actualul context macroeconomic, cu bugetul de stat puternic afectat de criză, nu este exclus ca provocările economice să continue, mai ales în primul trimestru din 2021.

Barometrul a fost realizat în perioada 10-20 septembrie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1850 de persoane.

Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 68% bărbaţi şi 32% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.

AFACERI DE LA ZERO