Companii

Croazierele sunt mai ieftine cu 20% anul acesta

Croazierele sunt mai ieftine cu 20% anul acesta

Segmentul de croaziere a avut o crestere mai mare cu 30% anul trecut

06.02.2009, 00:00 200

Vacantele pe vase de croaziera se vand anul acesta cu preturi cu pana la 20% mai mici comparativ cu anul trecut.

"Croazierele reprezinta un tip de vacanta care are o mare cautare la un anumit tip de clienti. Este vorba de clientii care au posibilitati financiare mari, mai pretentiosi la vacante. Nu cred ca exista riscul ca anul acesta sa nu se vanda croazierele, dat fiind faptul ca cei care isi rezerva aceste vacante sunt mai putin afectati de probleme financiare", a declarat Lucia Morariu, unul dintre proprietarii agentiei Eximtur din Cluj care are in oferta croaziere.
Morariu a mai spus ca vacantele pe vase de croaziera reprezinta un produs care trebuie contractat cu mult timp inainte pentru a beneficia de oferte de pret avantajoase.
"Cred ca vom avea cresteri atat la nivelul incasarilor, cat si al numarului de croaziere vandute anul acesta, avand in vedere si pretul cu pana la 20% mai mic", a spus reprezentanta agentiei de turism Eximtur din Cluj, care a vandut anul trecut croaziere in valoare de circa 80.000 de euro. Agentia de turism vinde excursii pregatite de marii operatori specializati pe croaziere precum Norvegian Crusie Lines, Carnival CL, Costa CL, Royal Caribbean CL, sau Princess CL.
"Fiind un sistem international de rezervari, nu este un numar limitat de astfel de pachete pe care le putem vinde. Tot mai multi romani incep sa cunoasca si sa prefere acest tip de vacante alaturi de tipul de pachete turistice deja consacrate", a spus ea.
Morariu a mai spus ca marii operatori de croaziere au adaugat noi porturi de pornire/ oprire in traseele lor, cum ar fi Dubai.
"Prin incheierea de noi parteneriate cu operatori de croaziere, am largit numarul, tipul si destinatia pachetelor de croaziere, cum ar fi croaziere in Alaska, Patagonia si Antarctica, dar si insulele Galapagos", a spus ea.
De exemplu, o croaziera transatlantica, de sapte zile, cu plecare din Fort Lauderdale, Florida, SUA si sosire in Savona, Italia, cu opriri in Barbados, Barcelona, costa 800 de euro de persoana. Acestui tarif i se adauga si contravaloarea zborului pana in SUA si din Italia in tara, mai putin cu 20% fata de anul trecut.
Exista si oferte de croaziere cu preturi mai mari cum ar fi 11 nopti pe Marea Mediterana, cu plecare din Italia in februarie, prin Grecia, Turcia, Cipru, Egipt, al caror pret se ridica la 1.015 euro.
"Durata croazierelor poate varia de la cinci, sapte, unsprezece nopti pana la doua luni. De exemplu o croaziera Hong Kong-Cape Town, de 47 de zile, costa aproximativ 10.000 de euro pe persoana", a spus Morariu.
Cu toate acestea, pentru anumite perioade, de regula in extrasezon sau sezon de mijloc, apar oferte speciale unde tarifele sunt mai scazute cu pana la 40% fata de tariful de catalog, potrivit Luciei Morariu, care apreciaza ca vacantele pe vase de croaziera reprezinta circa 5% din totalul vacantelor la nivelul pietei locale.
"Dintre toate pachetele turistice, anul acesta cred ca cea mai mare crestere o vor consemna croazierele datorita atractivitatii tarifelor si datorita diferentierii lor fata de circuitele obisnuite", a declarat Sorin Vaduvoiu, director executiv al agentiei de turism Perfect Tour.
El a mai spus ca avantajul croazierelor este ca acestea combina costurile mici cu posibilitatea de-a vizita patru-cinci orase cu facilitatile oferite de o nava de croaziera.
"Consider ca cererea va creste datorita promovarii si "descoperirii" de catre clienti a acestor tipuri de pachete de vacanta", a precizat el.
Segmentul de croaziere a avut o crestere mai mare de 30% anul trecut in agentia de turism Perfect Tour. "Cresterea pe croaziere a fost mai mare chiar decat cresterea pietei pe ansamblu, croazierele reprezentand circa 1-2% din piata pachetelor turistice", a spus el.
Compania a vandut anul trecut peste 350 de croaziere cu o valoare de peste 400.000 de euro.
"In momentul de fata suntem parteneri cu 14 linii de croaziere, iar oferta este foarte diversificata, insa vanzarile depind doar de promovarea acestui tip de sejur si evident de cererea din piata", a declarat el.
Reprezentantul agentiei de turism spune ca preturile sunt mai mici decat anul trecut si se remarca si oferte speciale la croaziere. "Exista oferte speciale de croaziere de sapte nopti pe Marea Mediterana cu 280 de euro de persoana", a spus el.
In plus, Vaduvoiu a mai precizat ca pentru fiecare linie creste numarul de trasee in fiecare an, dar cele mai vandute croaziere raman cele clasice.
De exemplu, in oferta agentiei apare printre croazierele lunii martie un pachet ce include destinatiile Costa Serena, Spania, Maroc, Insulele Canare, de 11 zile la un pret de la 1.258 de euro.
 
Cat costa o croaziera
800 de euro - o croaziera transatlantica, de sapte zile, pentru o persoana, cu plecare din Fort Lauderdale, Florida, SUA si sosire in Savona, Italia, cu opriri in Barbados, Barcelona. Acestui tarif i se adauga si contravaloarea zborului pana in SUA si din Italia in tara;
1.015 euro - croaziera de 11 nopti pe Marea Mediterana, cu plecare din Italia in februarie, prin Grecia, Turcia, Cipru, Egipt;
1.258 de euro - o croaziera in luna martie, de 11 zile, ce include destinatiile Costa Serena, Spania, Maroc, Insulele Canare;
10.000 de euro - o croaziera Hong Kong-Cape Town, de 47 de zile.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO