Companii

Cu 12.000 ha de padure in proprietate din 2008, Tornator nu a reusit sa mai cumpere nimic anul trecut

Cu 12.000 ha de padure in proprietate din 2008, Tornator nu a reusit sa mai cumpere nimic anul trecut

Zoltan Kosy, country manager al Tornator: Anul trecut pretul mediu al unui hectar de padure era de aproximativ 2.000 - 3.000 de euro, dar acum este semnificativ mai scazut. Anul acesta preturile au devenit mai realiste si au coborat si la 1.000 - 2.000 de euro hectarul

02.03.2010, 23:17 579

"Avem deja un an de operare pe piata romaneasca. In ianuarie2009 am inceput sa vindem lemn, iar acum lucram la capacitatemaxima", a spus Zoltan Kosy, country manager al Tornator intr-uninterviu acordat ZF.

Finlandezii au inceput sa cumpere paduri pe piata locala in 2008si in numai un an au ajuns sa detina 12.000 de hectare. In aceaperioada, mai multi investitori straini printre care si CascadeEmpire, firma detinuta de omul de afaceri austriac HeraldSchweighofer, au cumparat masiv terenuri in mai multe zone dinRomaania.

Nu au gasit padurile potrivite

Spre deosebire de acestia, Tornator si-a concentrat achizitiilepe zona Brasovului, insa acum Kosy spune ca aria de interes acrescut, dar preluarea este conditionata de suprafata oferita lavanzare.

"Anultrecut nu am cautat si in alte parti, dar acum daca suprafetelesunt bune si suficient de mari, nu vom spune nu. Daca padurile suntin zona Brasovului, ne intereseaza sa cumparam minimum 500 dehectare. Daca sunt mai departe, am vrea 5.000 - 7.000 de hectare",a spus Kosy.

Desi au existat multe oferte de a cumpara, seful din Romania alTornator a spus ca nu a gasit nimic potrivit pentru ca "fiesuprafetele au fost prea mici, fie calitatea ridica probleme, fieproprietarii nu aveau toate documentele necesare pentru a vinde".

"Nu suntem ingrijorati pentru ca nu am reusit sa cumparam nimic.Administram ceea ce avem acum. Nu exista nicio presiune", a maispus Kosy.

Preturile au scazut puternic in ultimul an

In 2008 la intrarea pe piata romaneasca pretul unui hectar depadure era de aproximativ 2.800 - 3.600 de euro, conform dateloroferite anterior de reprezentantii Tornator. In prezent, padurilese vand la mai putin de jumatate din nivelul acelei perioade.

"Anul trecut pretul mediu al unui hectar de padure era deaproximativ 2.000 - 3.000 de euro, dar acum este semnificativ maiscazut. Anul acesta preturile au devenit mai realiste si au coboratsi la 1.000 - 2.000 de euro hectarul", a mai spus Kosy.

Cea mai mare suprafata achizitionata pana acum in Romania decatre Tornator a fost de 9.000 de hectare, iar cea mai mica de350-400 de hectare. Investitiile totale derulate de companiafinlandeza pe piata locala sunt de peste 40 de milioane de euro,iar cele mai recente proiecte au vizat drumurile forestiere.

"Am investit anul trecut aproximativ 200.000 de euro inrenovarea a circa 6 kilometri de drumuri forestiere. Pentru primiicinci - zece ani, vrem sa consolidam majoritatea drumurilor dinpadurile pe care le detinem", a mai spus Kosy.

Din vanzarea de lemn, in 2009, Tornator a avut vanzari de circa600.000 de euro, iar targetul pentru acest an a fost stabilit la1-1,5 mil. euro.

"Vanzarile au fost sub estimarile initiale, in conditiile incare piata constructiilor a fost puternic afectata de criza. Acuminsa vedem un trend de revenire", a continuat Kosy.

Si austriecii cumpara paduri

Livrarile s-au orientat numai catre companii romanesti, insa dinacest an Tornator se orienteaza si catre pietele de export. Kosy nua dorit sa precizeze care au fost clientii companiei. "In legaturacu pretul lemnului scos la vanzare, nu ma astept sa creasca".

Din punctul de vedere al volumului, Tornator a recoltat circa40.000 de metri cubi de lemn. Compania are 18 angajati in Romaniain conditiile in care serviciul de paza este externalizat.

Spre deosebire de Tornator care nu a parafat nicio achizitieanul trecut, austriecii de la Cascade Empire au dat 7 mil. europentru achizitia a circa 2.000 de hectare de padure in zona Buzau -Covasna. Cascade Empire detine paduri in Prahova, Arges, Suceava,Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea pentru care a platit circa 30de milioane de euro.

Cel mai mare detinator de paduri ramane insa statul roman.Astfel fondul forestier proprietate publica a statului pe careRegia Nationala a Padurilor (Romsilva) il administreaza era lasfarsitul lui 2008 de 3,5 mil. hectare. In aceste conditii,valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro,cea mai valoroasa companie din Romania. Romsilva a raportat in 2008un profit de 6,8 mil. euro si o cifra de afaceri de 312 mil.euro.

Potrivit datelor furnizate ZF de catre Ministerul Agriculturii,suprafata totala de padure din Romania este de 6,3 milioane dehectare, ceea ce inseamna ca Romsilva detine aproape jumatate dinaceste terenuri. Ministerul Agriculturii nu detine insa evidentestatistice cu privire la nationalitatea proprietarilor de paduridin Romania.

AFACERI DE LA ZERO