Companii

Cu afaceri de aproape 100 mil. de euro, Aquila&Seca are ca obiectiv Balcanii

11.10.2005, 15:12 142

Grupul de firme Aquila&Seca din Ploiesti, ce activeaza in domeniul serviciilor de distributie de bunuri de larg consum, estimeaza ca va obtine anul acesta o cifra de afaceri de peste 97 milioane de euro. Grupul are in plan pe termen lung si extinderea activitatii in zona balcanica.

"Planurile grupului prevad cresterea cifrei de afaceri pe anul 2005 cu 10-15% fata de nivelul de 88 de milioane de euro inregistrat in 2004. Pe termen lung planuim extinderea activitatii de distributie in Balcani si dobandirea uneia dintre primele trei pozitii in topul furnizorilor de servicii logistice din Romania", a declarat Catalin Vasile, unul dintre cei doi actionari ai grupului Aquila& Seca.

Aquila&Seca este una dintre putinele companii romanesti de distributie care anunta o strategie de extindere in afara granitelor tarii. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si cresterea ponderii serviciilor in ponderea PIB-ului tarii au determinat in schimb o serie de companii internationale de distributie sa se orienteze catre piata romaneasca.

"Piata de distributie a crescut ca cifra de afaceri si s-a consolidat in ceea ce priveste jucatorii de pe piata. Cauzele acestei reasezari au fost standardele din ce in ce mai ridicate ale pietei, cat si ale partenerilor din piata. Tendintele de viitor sunt direct legate de evolutia nivelului de trai din Romania", a spus Vasile.

El crede ca in ultimii ani piata romaneasca s-a confruntat cu o agresivitate sporita a companiilor mari multinationale atat in domeniul vanzarilor retail, cat si en-gros.

"Acest fapt a dezavantajat companiile romanesti, care, din pacate, nu au sprijin din partea autoritatilor romane. Noi, ca si grup de firme, facem eforturi considerabile pentru a ramane si pe viitor unul dintre jucatorii importanti pe aceasta piata." In ceea ce priveste profitul companiei, acesta a inregistrat o usoara crestere in perioada 2003-2004, in principal datorita evolutiei consumului.

"Primul semestru al acestui an nu a fost atat de spectaculos in cresteri, dar consideram ca sfarsitul de an ne va da posibilitatea sa recuperam intarzierile din sistem", a explicat actionarul Aquila&Seca.

In prezent, extinderea in Romania este o etapa fireasca a companiilor de logistica prezente pe piata ungara si vor sa ajunga in partea de est a Europei. Chiar in cursul acestui an grupul olandez de logistica Rynart a anuntat o investitie de 25 milioane de euro intr-un centru logistic din Bucuresti. Aceeasi strategie de extindere au anuntat-o alte doua companii prezente pe piata maghiara: Rewico Logistics Kft si Deloc Debrecen Logistic Center&Industrial Park Kft.

Valoarea investitiilor totale realizate de grupul Aquila&Seca a fost de 14, 2 milioane de euro. Din aceasta suma, grupul a investit 10,2 milioane de euro in Aquila Part Prod Com si 4 milioane de euro in Seca Distribution.

Companiile Aquila Part Prod Com si Seca Distribution au fost infiintate in 1994 si au ca domenii de activitate distributie, transport international si intern de marfuri, furnizare de servicii logistice, depozitare si repackaging (reambalare). Grupul are 1.828 de angajati, din care 862 angajati Seca si 966 angajati Aquila. "Flota auto numara in momentul de fata 175 de camioane si 850 de vehicule pe reteaua de distributie, iar planurile noastre de dezvoltare a acesteia vor fi corelate cu necesitatile pietei", a spus Catalin Vasile.

Grupul de firme Aquila&Seca este reprezentantul unor companii internationale precum Unilever, Wrigley, Ferrero, Heineken. Piata romaneasca de distributie a inceput se se concentreze pe marile lanturi de supermarketuri, magazine cash&carry, hypermarketuri, deoarece apar din ce in ce mai multe magazine cu suprafete mari de vanzare in detrimentul celor mici si a chioschiuri. Practic, pe piata sunt solicitate tot mai multe facilitati si servicii de calitate, iar companiile de distributie mici fara putere financiara nu mai reusesc sa faca fata exigentelor crescande ale pietei si isi inceteaza activitatea.

Principalii jucatori care activeaza pe piata de distributie din Romania sunt, alaturi de grupul Aquila&Seca, Interbrands Marketing and Distribution, Total Distribution Group, First Logistics&Distribution, Elgeka& Ferfelis Romania, Resource.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO