Companii

Cu barilul pe drumul spre 20 $, Petrom mai bine importă decât să producă petrol, cred analiştii

Cu barilul pe drumul spre 20 $, Petrom mai bine importă...

Autor: Roxana Petrescu

27.01.2016, 00:08 3846

Prăbuşirea barilului de petrol se va vedea şi în preţul gazelor, iar aceasta va fi o nouă lovitură pentru producători în contextul în care puterea de negociere este la consumatori.

Săptămâna trecută barilul de petrol a picat sub pragul de 30 de dolari, nivel neatins nici măcar în zorii re­ce­siunii care a izbucnit după pră­buşirea Lehman Brothers în toamna lui 2008. Deja analiştii se întrec în estimări care plasează barilul chiar la 10-20 dolari, nivel care în urmă cu cir­ca un an şi jumătate ar fi părut de domeniul fic­ţiunii.

Pe atunci, petrolul „strălucea“ la un nivel de 115 dolari pe baril. Circa 64% din petrolul con­sumat de România în 2014 a venit din importuri, restul fiind produs aproape în totalitate de Petrom, dar analiştii cred că procentul ar putea creşte în con­textul în care producătorul român ar putea fi forţat să pună capacul la unele sonde. Deja de la Viena, cartie­rul central al OMV, pro­prie­tarul Pe­trom, s-a dat semnalul unei lupte feroce pentru con­trolul costurilor.

„Cred că sunt foarte aproape de costuri în ceea ce priveşte producţia şi nu cred că trebuie exclusă ca variantă de lucru opţiu­nea de a importa anumite can­tităţi în locul producţiei proprii“, spune Daniela Mândru, analist la firma de brokeraj Swiss Capital, făcând referire la Petrom.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Producătorul de petrol şi gaze nu publică cos­tu­rile de producţie totale, ci un nivel care nu include cheltuielile făcute de companie cu amor­tizările sau cu explo­ră­rile. Chiar şi aşa, pentru pri­mele nouă luni ale anului trecut nive­lul de preţ era de 13,5 do­lari pe baril. Reprezen­tan­ţii companiei nu au comentat pe această temă până la închiderea ediţiei.  „Acest preţ se va ve­dea şi la gazele naturale, lu­cru care va pune presiune atât pe Romgaz, cât şi pe Petrom. Ro­mâ­nia aproape nu mai are nevoie de importuri de gaze pe fondul căderii consumului, ceea ce în­seam­nă că avem de a face cu o piaţă a cum­pără­torului care va avea o putere de nego­ciere mai mare“, crede Mihai Căruntu, analist financiar la BCR.

Nici el nu exclude varianta ca Petrom să pună lacătul pe unele zăcăminte.

„Este posibil să vedem anumite sonde dez­afec­tate. Pentru fiecare zăcământ se va lua în cal­cul un prag de rentabilitate, iar pentru unele cal­cu­lele vor arăta că pur şi simplu nu merită să produci. Vor rămâne în exploatare doar cele mai bune.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO