Companii

Cu cât s-au scumpit benzina şi motorina de la începutul anului

Cu cât s-au scumpit benzina şi motorina de la...

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2013, 00:58 799

În primul trimestru al anului car­bu­ranţii au continuat să se scumpească la pompele marilor distribuitori de pro­duse petroliere, deşi estimările făcute de companiile de profil la începutul lui 2012 arătau că cel mai optimist scenariu privind consumul era stagnarea după scăderea de 2-3% din 2012.

Chiar şi în acest context, preţul mediu al benzinei în primul trimestru al anului a fost cu 5,6% mai mare decât cel înre­gis­trat anul trecut, în timp ce mo­torina a fost cu aproape 4% mai scumpă în intervalul de timp analizat, preţul mediu pentru acest tip de car­burant fiind de peste 6 lei pe litru, potrivit calcu­lelor ZF. Un litru de benzină era la finele lunii trecute vândut la peste 5,9 lei.

 "În perioada ianuarie - martie 2013, com­parat cu perioada similară a anului trecut, preţul mediu al benzinei standard a crescut cu 5%, iar preţul mediu al motorinei stan­dard a crescut cu 4%. Pentru aceeaşi pe­rioa­dă (T1 2013 vs. T1 2012), componenta fis­cală din preţ a crescut cu 5% în cazul ben­zinei şi cu 10% în cazul motorinei. Fisca­li­ta­tea re­prezintă aproximativ jumătate din pre­ţul car­buranţilor în România", au explicat re­pre­zentanţii Petrom, cea mai mare com­pa­nie petrolieră locală.

Citiţi mai multe pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO