Companii

Cu noile magazine deschise, Lemet urca cu 25%

11.08.2008, 14:44 25

Producatorul de mobila Lemet din Campina, unul dintre principalii jucatori de pe piata de profil, a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, in crestere cu 25% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul deschiderii de noi unitati si al volumului mai mare de mobila vanduta.
"Numai in lunile iunie, iulie si august s-au descis 14 magazine Lem's. Din cele 14 magazine nou descise, sapte au fost relocari", a spus Adrian Rizea, director comercial si de marketing.
Ca si alte companii din industrie, Lemet se confrunta cu cresterea costurilor cu forta de munca, precum si cu majorarea preturilor la utilitati. Cu toate acestea, compania a operat o singura majorare de pret la sfarsitul lunii ianuarie. "Cresterea pretului de vanzare a influentat mai putin evolutia cifrei de afaceri, doar unele produse avand preturi cu 4%-5% mai mari", a mai spus Adrian Rizea.
Cresterea inregistrata in prima parte a anului este in grafic cu estimarile pentru 2008, care prevad un rulaj de circa 29-30 mil. euro (100 mil lei). In 2007 afacerile producatorului s-au situal la nivelul de 23 de milioane de euro, iar profitul s-a ridicat la 5 milioane de euro, marcand astfel una dintre cele mai ridicate marje de profit din industrie.
Reteaua de magazine Lem's cuprinde 177 de unitati, 162 in Romania, 14 in Bulgaria si unul in Republica Moldova. Pentru perioada urmatoare compania are in vedere intrarea cu magazinele Lem's in orasele in care nu sunt deocamdata prezenti. Dimensiunea medie a unui magazin Lem's este de 400 mp, in conditiile in care ceilalti retaileri de mobila precum Mobexpert, Elvila, Staer sau Neoset opereaza unitati de cateva mii de metri patrati.
Compania a construit recent doua hale industriale cu o suprafata de 4.500 de metri patrati, dintre care 3.200 de metri patrati sunt destinati extinderii depozitului de produse finite si 1.300 de metri patrati pentru amplasarea unei linii automate pentru prelucrarea blaturilor de lucru pentru bucatarii, care a devenit operationala in primavara.
"Vom extinde suprafata de depozitare la 10.000 de metri patrati", a spus Alexandru Rizea, directorul general al companiei si cel care controleaza Lemet. Lem's este printre putinele retele de profil de pe piata locala care si-au pastrat ritmul de crestere si dupa 2005, cand intreaga industrie de profil a fost lovita de aprecierea leului. Lemet a fost fondata in 1991, iar depasirea pragului de 20 mil. euro cifra de afaceri in 2007 o propulseaza in topul primilor jucatori din industria de profil.
Pe piata mobilei, estimata anul trecut la 1,1 mld. euro, concureaza Mobexpert, IKEA, Elvila, Neoset, Staer. Principalii zece producatori si retaileri de mobila de pe piata locala au cumulat anul trecut vanzari de peste jumatate de miliard de euro, in crestere cu 60% comparativ cu 2006. Pentru 2008 cresterea pietei de mobila este estimata la peste 10%.

Piata interna de mobila
A fost estimata la 1,1 mld. euro in 2007, iar pentru anul acesta avansul se preconizeaza ca va depasi 10%.
Sectorul constructiilor este pricipalul factor care impulsioneaza vanzarile in retail.
Cei mai multi retaileri romani sunt concentrati pe segmentele redus si mediu de pret.
Principalii zece producatori si retaileri de mobila de pe piata locala au cumulat anul trecut vanzari de peste jumatate de miliard de euro, in crestere cu 60% comparativ cu 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO