Companii

Cu o crestere de peste 60% pe transportul de marfa, Dumagas intra pe logistica

16.10.2007, 21:11 84

Dumagas Transport face parte din grupul Dumagas, care a rulat anul trecut afaceri de peste 60 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
"Activitatea propriu-zisa de depozitare si manipulare a inceput undeva la jumatatea anului trecut, ca urmare a solicitarii clientilor de servicii de transport. Urmarim ca in urmatorii ani sa ne constituim o retea proprie de depozite si parcuri logistice in tara", a spus Mihai Dugaesescu, administratorul si unul dintre actionarii Dumagas.
Pana la sfarsitul lui 2007, compania urmareste sa deschida la Craiova un depozit pe o suprafata de 1,5 hectare, dintre care 4.500 de metri patrati de suprafata construita. Alaturi de acest centru logistic in curs de dezvoltare, Dumagas are un spatiu de depozitare de 3.000 de metri patrati in Bucuresti, care va fi marit la 8.000 de metri patrati pana la finele acestui an.
Dumagas Transport si-a bugetat anul acesta afaceri de circa 40 mil. euro, fata de 24 mil. de euro, cat a inregistrat anul precedent.
"La jumatatea acestui an am atins o cifra de afaceri de 19 milioane euro, inregistrandu-se astfel o crestere de peste 60% fata de perioada similara a anului precedent. Speram ca acest trend sa se mentina, insa pot interveni si alti factori, precum evolutia cursului valutar", spune Dugaesescu.
Compania desfasoara atat activitati de transport intern, cat si international, in state din Europa precum Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Turcia sau tarile baltice.
"Activitatea de transport se desfasoara in proportie de aproximativ 30% pe teritoriul Romaniei, restul fiind reprezentata de activitatea de transport intracomunitar si international", a spus administratorul companiei.
Flota Dumagas se ridica la peste 400 de camioane grele, alte 300 de autovehicule fiind subcontractate.
"Derulam investitii in flota in fiecare an. Numai din iunie 2006 pana in prezent au fost achizitionate peste 150 de vehicule tractante si cam tot atatea remorci si semiremorci, investitia totala depasind 15 milioane de euro", precizeaza Dugaesescu. Potrivit acestuia, compania efectueaza peste 7.000 de comenzi de transport lunar.
Dumagas opereaza in momentul de fata transporturi rutiere de marfa, ponderea marfurilor transportate in conditii speciale (de exemplu, marfuri transportate la temperatura controlata) fiind egala ca valoare cu transportul de marfuri generale. Reprezentantii companiei nu exclud varianta intrarii si pe alte segmente de transport, cum ar fi cel fluvial sau feroviar, nefiind insa luata o decizie in acest sens.
"Nu excludem patrunderea pe alte segmente ale pietei transportatorilor. De altfel, Dumagas Transport nu functioneaza doar ca transportator, ci si ca o casa de expeditii, astfel ca este inevitabila conexiunea cu alte segmente, precum transportul feroviar, naval sau aerian. In masura in care o astfel de activitate se va dovedi profitabila, vom deveni un jucator si pe aceasta piata", precizeaza administratorul si actionarul companiei. Prin intrarea pe transportul feroviar, Dumagas ar intra in competitie cu jucatori precum Grup Feroviar Roman sau Servtrans Invest.
Dumagas Transport face parte din grupul Dumagas, alaturi de alte companii precum Dumatrucks (concesionar Renault Trucks), Asirex (broker de asigurare), Dumagas LPG (companie specializata in imbutelierea si distributia de gaz petrolier lichefiat) si T.I.D. Oltenia (firma specializata in constructia si intretinerea drumurilor). Grupul Dumagas este controlat de familia Dugaesescu, cu exceptia companiei T.I.D Oltenia unde Dumagas detine un pachet minoritar de actiuni.
Potrivit actionarului si administratorului companiei, ideea pornirii afacerii de transport i-a venit dupa Revolutie.
"Am considerat ca odata cu dezvoltarea diferitelor sectoare de activitate din economie, transportul va cunoaste si el o dezvoltare implicita", spune Dugaesescu.
Pe piata transporturilor de marfa rutiere principalii jucatori privati sunt Romtrans, Rompetrol Logistics, Alin Trans Impex, Dunca Expeditii sau Frigoexpres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO