Companii

Culisele ultimei tranzacţii din lactate: Bongrain a dat mâna cu Delaco după zece etape de negocieri în trei state

Bongrain a dat mâna cu Delaco după zece etape de negocieri în trei state
04.08.2010, 23:43 343

Decizia finală a fost luată abia în luna martie a acestui an,când francezii au preluat controlul majoritar al acţiunilor Delaco,unul dintre principalii jucători din industria locală alactatelor.

"Am început să căutăm potenţiale ţinte de achiziţie pentruBongrain în România de la sfârşitul anului 2008. Am făcut o analizăa oportunităţiilor existente în industria locală a lactatelor, iarDelaco a fost una dintre ţintele luate în vizor de la început", adeclarat Florin Isac.

El a fost implicat direct în negocierile de preluare acontrolului Delaco, din poziţia de consultant financiar alBongrain.

După ce francezii au analizat toate cele cinci-şase afacerivizate pentru o posibilă achiziţie, proces care a durat aproximativpatru-cinci luni, au rămas în prim-plan doar două companii, unadintre ele fiind Delaco.

"Având în vedere mediul economic şi complexitatea tranzacţiei,negocierile au început în luna martie a anului 2009 şi au fostfinalizate în luna iulie a acestui an", a explicat el.

Isac nu a vrut să dezvăluie numele celorlalte companii luate încalcul de Bongrain pentru realizarea unei achiziţii locale, însă ela afirmat că francezii s-au uitat în special la primii treijucători ai fiecărei pieţe din industria locală a lactatelor,respectiv la companii care au înregistrat rezultate financiarepozitive în ultima perioadă şi care aveau strategii bine puse lapunct.

Un maraton al negocierilor

De asemenea, pentru ca "reţeta" să fie completă francezii auţinut cont de potenţialul de dezvoltare al companiei achiziţionateşi de posibilităţile ulterioare de dezvoltare regională.

"A fost o tranzacţie complexă, deoarece detaliile au necesitatfoarte multe discuţii. De aceea, negocierile au durat destul demult. Au avut loc peste zece sesiuni de negocieri la Paris, Braşov,Bucureşti şi Bruxelles, unele chiar şi până la 3 dimineaţa", îşiaminteşte şeful departamentului de corporate finance al KBCSecurities.

El a explicat că atât mărimea tranzacţiei, cât şi structura(care viza păstrarea managementului Delaco la conducerea executivăa businessului după preluare) şi modalitatea de evaluare aacesteia, în condiţiile în care Delaco nu are unitate de producţiepe plan local, au făcut ca tranzacţia dintre Bongrain şi Delaco săfie atipică.

"În ceea ce priveşte menţinerea managementului după finalizareatranzacţiei, acesta a fost un punct de vedere comun al celor douăpărţi şi unul dintre aspectele facile ale tranzacţiei împreună cufaptul că cele două companii au gândit strategii similare pentrudezvoltarea companiei", a mai spus managerul KBC Securities.

Deşi nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei sau multiplul utilizatpentru evaluarea Delaco, Isac a menţionat că "s-a folosit unmultiplu superior percepţiei actuale din România în ceea cepriveşte piaţa de M&A".

Potrivit estimărilor ZF, valoarea acestei tranzacţii a depăşitzece milioane de euro.

Tranzacţia dintre gigantul francez din industria lactatelorBongrain şi afacerea de 44 de milioane de euro ridicată de fraţiiTudor şi Dragoş Comăniciu şi prietenul lor Victor Vartolomei înimportul şi distribuţia de lactate a fost una dintre cele maidiscret negociate preluări din industria locală a lactatelor.

Reprezentanţii celor două companii au anunţat în luna martie aacestui an că grupul francez Bongrain a achiziţionat pachetulmajoritar de acţiuni al importatorului şi distribuitorului debrânzeturi Delaco, dar nu au dorit să dezvăluie la acel momentnumărul exact de acţiuni achiziţionate.

Abia în luna iulie, după ce Consiliul Concurenţei a aprobatconcentrarea economică, a fost dezvăluit şi procentul achiziţionatdin titlurile Delaco, de 52%. "Cele două părţi au decis ca până lafinalizarea tranzacţiei să nu fie făcute detalii despretranzacţie", explică Isac.

Tranzacţii pe un palier mult mai realist

Bongrain a fost asistată în această tranzacţie de societatea deavocaţi Biriş Goran şi KBC Securities - în calitate de consultantfinanciar, în timp ce compania de avocatură Schiau, Prescure &Asociaţii şi Raiffeisen Capital & Investment, ramura deconsultanţă în investiţii a Raiffeisen Group în România, au asistatfondatorii companiei braşovene.

La masa negocierilor s-au aflat însă constant francezul JeanIves Priest, şeful echipei de M&A (mergers & acquisitions)al Bongrain, Tudor Comăniciu fondatorul Delaco, împreună cu FlorinIsac din partea KBC Securities şi un reprezentant al grupuluiRaiffeisen.

Motivul care a stat în spatele acestei achiziţii a fost înprimul rând faptul că industria lactatelor locală este consideratăa avea un potenţial semnificativ de dezvoltare şi în al doilea rândpentru că o achiziţie locală poate contribui la dezvoltareastrategiei regionale a grupului francez.

"Cei de la Bongrain sunt interesaţi în continuare de achiziţiila nivel regional, neexcluzând o nouă achiziţie în România", acompletat Isac, fără a dezvălui dacă Bongrain, client al KBC înEuropa Centrală şi de Est, negociază în prezent o nouătranzacţie.

Isac susţine că există în continuare interes pentru realizareade achiziţii în România, dar că acesta este mult mai selectiv înprezent faţă de ultimii ani. În plus, în prezent contează tot maimult cât de realiste sunt aşteptările vânzătorului în ceea cepriveşte preţul cu care vrea să vândă compania.

"Până în 2008, vânzătorii erau mult prea optimişti atunci cândcereau un preţ pentru vânzarea companiei. Tranzacţiile care au locacum sunt pe un palier mult mai realistic", susţine Isac,completând că în prezent KBC Securities este consultant financiarpentru tranzacţii aflate în derulare în domenii ca energie,sănătate, bunuri de larg consum, IT şi servicii financiare.

Cine este Florin Isac:

  • Licenţiat şi absolvent al unui MBA în economia afacerilor încadrul Edinburgh Business School din Marea Britanie;
  • A lucrat atât în sectorul bancar din Marea Britanie, cât şipentru biroul PricewaterhouseCoopers din Londra;
  • Lucrează pentru KBC Securities din 2007 şi are sediul laLondra;
  • Este director executiv al KBC Securities cu responsabilităţipentru divizia de corporate finance în România şi în ţări din sudulEuropei;
  • Prin intermediul KBC Securities a mai consiliat HeinekenRomânia în vânzarea businessului de ape minerale preluat de de laBere Mureş, cât şi Policlinica de Diagnostic Rapid Braşov întranzacţia cu MedLife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO