Companii

Culita Tarata: Agricultura romaneasca este decapitalizata. Consecintele negative se vor vedea in recolta din 2010

Culita Tarata: Agricultura romaneasca este decapitalizata. Consecintele negative se vor vedea in recolta din 2010

Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi: Majoritatea agricultoririlor au vandut in pierdere, nu au avut de unde sa isi scoata cheltuielile, cu atat mai putin sa aiba beneficii.

08.09.2009, 00:00 80

Omul de afaceri Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, careexploateaza circa 65.000 de hectare de teren agricol in Insula Marea Brailei si in judetul Neamt, estimeaza o scadere a afacerilorintre 30% si 35%, pe fondul unui an agricol slab, in care preturilela cereale au avut un declin accentuat.

"Chiar daca am avut posibilitatea sa recoltam la timp, iarcalitatea graului a fost peste media nationala, nefiind afectata deploile de la inceputul verii, tot am avut o productie mai micadecat anul trecut, de 4 tone/ha, in conditiile in care in 2008 amrecoltat 7 tone/ha", a declarat Tarata, care spune ca si pretul deputin peste 100 euro/tona a fost mult sub cel de anul trecut.

Mai mult, si culturile de orz au fost nerentabile, cu oproductie de 3 tone/ha si un pret de 95-100 euro/ tona. Anul trecuttona de orz se vindea cu 241 de euro, potrivit InstitutuluiNational de Statistica (INS).

Chiar daca fermierii si-au pus sperantele in productia de porumbsi floarea-soarelui din aceasta toamna, pretul mic estimat pentruaceste culturi va taia masiv din businessul jucatorilor dinagricultura.

Cel mai greu an

"Deja se discuta de preturi foarte mici. La floarea-soarelui,pretul de 190 euro/tona este in totala neconcordanta cu celpracticat pe Bursa de la Paris, unde floarea-soarelui se vinde cu245 euro/tona. La porumb se discuta de 110-120 euro/tona. Niciproductia nu va fi extraordinara. Media la porumb nu va depasi 3tone/ha", spune Culita Tarata, care insa spera la peste 8 tone deporumb/ha si 3 tone la floarea- soarelui/ha.

La pretul estimat pentru aceasta toamna, cele doua culturi,fiecare pe 10.000 ha, ii vor aduce lui Tarata peste 15 mil.euro.

"Vom avea o scadere a afacerilor de 30%-35% comparativ cu anulanterior, pentru ca a fost un an dificil atat din punct de vedereagricol, cat si din cel al industriei de cherestea, unde am avutpierderi", spune el. Omul de afaceri, care administreaza sicompania TC Compilimpex pe piata lemnului, avand 400 de angajati, arulat anul trecut afaceri totale de 81,5 mil. euro, dintre care 75%au provenit din sectorul agricol. Anul acesta, afacerile grupuluisunt estimate la 62 mil. euro si vor atinge nivelul pe care l-arealizat in 2008 doar din agricultura.

In ce priveste agricultura locala, Culita Tarata contureaza oimagine pesimista - in acest an agricultorii nu vor cultiva decatjumatate din suprafata cu rapita, grau si orz de toamna din cauzalipsei de finantare, drept urmare productia de anul viitor va fi si mai mica decat cea din2009, care s-a ridicat la grau, potrivit propriilor spuse, la 3,5mil. tone.

Nu sunt bani

"Agricultorii sunt decapitalizati. Nu stiu daca se va insamantajumatate din suprafata care se insamanta toamna cu culturile derapita, grau de toamna si orz de toamna, daca fermierii nu vor fidespagubiti pentru pierderile cauzate de seceta din anul agricol2008-2009. Majoritatea agricultorilor au vandut in pierdere, nu auavut de unde sa isi scoata cheltuielile, cu atat mai putin sa aibabeneficii", explica Tarata.

La nivelul intregii tari, suprafata afectata de seceta lasfarsitul lui iulie era de aproape 2,1 mil. ha, dintre care 1,1mil. ha cu grad de afectare de sub 50% si aproape un milion dehectare cu grad de afectare de peste 50%, potrivit datelorfurnizate de Ministerul Agriculturii. Cele mai afectate judete aufost Calarasi (aproape 300.000 ha) si Constanta (peste 250.000 ha),iar in ce priveste culturile, circa 900.000 ha de grau, aproapejumatate din suprafata totala destinata acestor produse, 175.000 hade rapita (40% din suprafata totala) si 460.000 ha porumb (20% dinsuprafata cu porumb) au fost calamitate.

Nici floarea-soarelui nu a scapat de seceta, 165.000 ha fiindafectate.

"38%-40% dintre fermieri sunt asigurati, ceea ce reprezinta 62%din suprafata totala cultivata. Banii vor veni abia la sfarsitulanului, pentru ca asigurarile se platesc in ultimul trimestru. Oparte din bani sunt acordati si de catre Guvern, dar duparectificarea bugetara din septembrie. Se mizeaza insa pementalitatea taranului care este in stare sa dea si ultimul ban sainsamanteze, pentru ca nu are altceva ce sa faca", crede ViorelMatei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricolidin Romania, care spune ca acesta este motivul pentru caresuprafetele cultivate nu se vor diminua masiv in acest an.

Cea mai afectata va fi cultura de orz si orzoaica, a careisuprafata va scadea cu 30%, dupa cum spune Matei, din cauzaconsumului intern scazut. "Crescatorii de porcine nu se mai axeazape aceste produse, ci pe triticale, porumb si sorg". Anul acesta,suprafata de orz si orzoaica s-a ridicat la 538.000 ha, iar odiminuare a acesteia ar insemna o intoarcere in ultimii trei ani,cand s-a cultivat sub nivelul de 400.000 ha.

La grau, pretul mic practicat la comercializare, in jur de 100euro/tona, va determina fermierii sa scada suprafata cu 15%-20%, inconditiile in care anul acesta a ajuns la 2,2 mil. ha. "Este ocultura la care trebuie sa avem o subventie speciala, pentru caavem suprafete foarte mari la care vom renunta. Scoti 300 de europe hectar la pretul de azi, iar cheltuielile ajung de la 400 eurola 570 euro/ha", explica Matei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO