Companii

Cum a ajuns Argecom Pitesti unul dintre principalii constructori din tara

Cum a ajuns Argecom Pitesti unul dintre principalii constructori din tara

Gheorghe Axinte, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Pitesti

13.04.2009, 00:00 2608

Argecom Pitesti, compania controlata de omul de afaceri Gheorghe Axinte, detine in prezent un portofoliu de contracte cu o valoare totala de circa 200 de milioane de euro, dintre care circa 65 de milioane de euro sunt contracte cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), castigate anul trecut.

Compania, care a iesit anul trecut pe locul 6 in topul firmelor care au facut afaceri cu statul, a inregistrat in 2008 o crestere de 30% a cifrei de afaceri, pana la circa 36 de milioane de euro, insa pentru anul acesta estimeaza o stagnare pe fondul blocajului financiar din constructii.
"Lucrarile blocate din lipsa de fonduri vor aduce probabil o descrestere de 50% pe piata constructiilor. Ca principali factori de influenta mentionez bugetul de stat, ritmul absorbtiei fondurilor UE, precum si cererea consumatorilor de profil", a declarat pentru ZF Gheorghe Axinte, presedintele si proprietarul Argecom. De altfel, in primul trimestru al anului compania a inregistrat o scadere de 50% a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa reprezentantii companiei asteapta o revenire a lucrarilor in urmatoarea perioada.
Argecom Pitesti este fostul Trust de Constructii Industriale, infiintat in 1964, care s-a privatizat in 1994 prin metoda MEBO (preluarea actiunilor de catre manageri si angajati). Gheorghe Axinte, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Pitesti si un apropiat al PSD, a preluat in 2000 compania Argecom si a investit in dezvoltarea afacerii circa 10 milioane de euro. Axinte mai detine alte doua companii din domeniul constructiilor Corint SA Targoviste si Trustul de Autostrazi si Drumuri, dar si alte cateva companii mai mici care nu au inca un portofoliu important.
Contracte cu Consiliul Judetean Arges
Compania si-a dezvoltat activitatea in ultimii ani prin castigarea mai multor contracte de reabilitare de drumuri de la Consiliul Judetean Arges si este implicat in constructia Complexului Universitatea Pitesti.
"Prin castigarea unor contracte cu finantare de la stat putem balansa situatia companiei si activitatile prin diversificarea surselor de finantare", explica Axinte, care afirma ca ponderea proiectelor private este de 50% din totalul businessului. Totusi, Argecom se afla pe lista companiilor care au avut de incasat datorii de la stat aferente anului 2008, care s-au ridicat la circa 8,6 mil. lei (2 mil. euro). "Intotdeauna ne-am aflat in situatia in care am avut de incasat datorii privind sume restante cand am lucrat cu statul", spune presedintele Argecom.
 
Necesar de finantare de 15 mil. euro
Strategia companiei pentru anul acesta este sa finalizeze proiectele incepute, sa diversifice sursele de finantare si sa inceapa proiecte prin atragerea de parteneri externi. "Am initiat deja un contract de acest gen, pe partea de productie de confectii metalice. Datorita clauzelor de confidentialitate, nu putem dezvalui numele viitorului partener chinez inainte de semnarea contractului, insa va pot spune ca valoarea proiectului este de peste 8 milioane de euro", afirma Axinte.
In plus, compania intentioneaza sa contracteze credite de la banci in valoare de 15 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro se vor indrepta catre capitalul de lucru, in timp ce capitalul de investitii va fi de circa 10 milioane de euro.
Argecom Pitesti are peste 200 de angajati si este una dintre cele mai mari companii de constructii din Pitesti, alaturi de firme precum Conarg Pitesti sau Building Astrom.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO