Companii

Cum a cumparat constructorul Atrium Arad jumatate din mall cu o zi inainte de deschidere

Cum a cumparat constructorul Atrium Arad jumatate din mall cu o zi inainte de deschidere
22.03.2010, 23:12 1289

Mallul Atrium Center din Arad, a carui inaugurare esteprogramata pentru aceasta dupa-amiaza, si-a schimbat actionariatulcu doar cateva ore inainte de deschiderea portilor, firma care s-aocupat de constructie - Arcadom, parte a grupului maghiar TriGranit- devenind actionar cu o participatie de 50%, in urma uneitranzactii de 6 milioane de euro.

Dezvoltarea mallului de 70 de milioane de euro din Arad a fostinceputa de fondul britanic de investitii Carpathian (75%) si ofirma a omului de afaceri Michael Israeli (25%). In acestparteneriat ar fi trebuit realizate patru centre comerciale - inArad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare -, dar britanicii au decis saiasa din proiectele de la Arad si Cluj.

"Eu, alaturi de mai multi manageri ai Atrium Centers, amcumparat actiunile pe care cei de la Carpathian le detineau inproiectele din Arad si Cluj, iar ulterior am decis vanzarea uneiparticipatii de 50% in mallul din Arad catre antreprenorul general,Arcadom, intr-o tranzactie de sase milioane de euro, in care amiesit practic pe break-even", a declarat pentru ZF Michael Israeli,fondatorul companiei Atrium Center.

Investitia de peste 70 de milioane de euro in mallul AtriumCenter Arad a fost realizata cu ajutorul unui credit de 59 demilioane de euro obtinut de la MKB Bank, a carui rambursare va fiacum suportata de ambele companii.

Ca urmare a acestei tranzactii, britanicii de la Carpathian suntmai aproape de un exit de pe piata locala (mai detin participatiiin doua terenuri din Baia Mare si Satu Mare si proiectul Macromalldin Arad), in timp ce firma de constructii a grupului TriGranitface prima achizitie pe piata imobiliara locala, intr-o achizitiecare la prima vedere pare neobisnuita.

"Prin vanzarea participatiei catre Arcadom ne-am asigurat caproiectul va fi finalizat la timp, dar am obtinut si fonduri pentruoperarea mallului in urmatoarea perioada", a mai spus MichaelIsraeli.

Reprezentantii Carpathian si Arcadom nu au putut fi contactatipana la inchiderea editiei.

"Tranzactia aceasta a fost negociata timp de noua luni, iar detrei ori s-a schimbat structura radical - pentru fiecare dinacestea au fost facute cel putin zece variante de contracte.Achizitia a implicat totodata cinci jurisdictii, in Ungaria,Romania, Olanda, Cipru si Marea Britanie, fapt ce a facutcontractul cu atat mai complex", a declarat si Alin Buftea,partener al firmei de avocatura DLA Piper, care a asistat AtriumCenters si in aceasta tranzactie.

Proiectul din Arad este primul mall inaugurat in afara Capitaleiin acest an, cu o suprafata inchiriabila de circa 30.000 de metripatrati si un grad de preinchiriere de 92%. Principalii chiriasisunt Billa, C&A, New Yorker, Waikiki sau Altex, agentul deinchiriere a proiectului fiind firma DTZ Echinox. La sfarsitullunii august in cadrul mallului va fi deschis si un cinematograf cuzece sali operat de compania Cinema City.

Recent, un alt centru comercial din provincie si-a schimbatproprietarii, dupa ce grupul Avrig 35 a vandut spatiile magazinelorAuchan si Bricostore din cadrul proiectului Iris Pitesti catrefondul sud-african NEPI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO