Companii

Cum a pierdut statul român 4,5 mld. euro în opt ani din cauza problemelor de pe piaţa alcoolului

Cum a pierdut statul român 4,5 mld. euro în opt ani din cauza problemelor de pe piaţa alcoolului

Autor: Victor ROTARIU

17.05.2011, 16:35 540

În perioada 2003-2010 statul a pierdut circa 4,5 miliarde deeuro din cauza evaziunii de pe piaţa băuturilor spirtoase, după cumestimează Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şiBăuturilor Alcoolice (Garant).

Pentru plata pensiilor statul român are nevoie, anual, de circa13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că toţi banii pierduţi debugetul de stat în urma evaziunii de pe piaţa băuturilor alcooliceîn perioada 2003-2010 ar fi ajuns pentru plata pensiilor timp depatru luni. Doar pierderile de anul trecut ar fi putut ajungepentru a plăti pensiile timp de aproape o lună.

Din acest total, 3,3 miliarde de euro au fost pierdute prinneîncasarea accizei specifice, care a urcat de la 150 de euro pehectolitrul de alcool pur în 2003 la 750 de euro/hl alcool pur,nivel care a fost menţinut până în prezent. Diferenţa până la 4,5miliarde reprezintă pierderile statului din neplata TVA aferentăbăuturilor vândute precum şi alte taxe. Doar anul trecut statul arfi putut încasa 600 de milioane de euro în plus la buget din accizape alcool pur, dacă nu ar fi fost evaziune, conform datelorpatronatului.

În 2010 vânzările ilegale de băuturi spirtoase au reprezentatcirca 60% din totalul pieţei de profil, respectiv aproape 750 demilioane de euro. Citiţi mai mult despre cum a pierdut statul român 4,5 miliarde de euro în opt ani dincauza problemelor de pe piaţa alcoolului pewww.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO