Companii

Cum a reusit cea mai veche fabrica de papusi sa ramana pe piata

09.05.2010, 23:10 1063

Cu doar 35 de angajati fata de 900 de persoane in 1989, fabricade papusi din Arad incearca sa ramana cu preturi mici pe o piatadominata de Barbie, Hannah Montana sau Cindy.
Dupa mai bine de 60 de ani de activitate fabrica Aradeanca producein continuare papusile Ioana, Mihela, Andreea si Maria, insa saorientat si catre jucarii personalizate precum Nadia Comanecipentru a face fata importurilor care au invadat piata dupa 1989."Papusile Nadia Comaneci (produse pentru prima data acum mai binede 30 de ani, dupa Olimpiada de la Montreal) sunt personalizate siin consecinta sunt cele mai scumpe realizate de noi. Pentru eleeste necesara munca manuala si accesorii diferite", spune OctavianFinata, unul dintre administratorii Aradeanca.
Aradeanca exista pe piata din Romania inca din 1949, cand papusilese produceau alaturi de medalii, insigne si cupe sportive inateliere de mici dimensiuni. Acum fabrica de la Arad produce zecide mii de papusi anual, atat produse in serie, cat si realizate lacomanda. O parte din produse sunt fabricate in sistem lohn.Preturile papusilor variaza intre 4 lei (1 euro) si 70 de lei (17euro).
In prezent, pentru a face fata conditiilor de pe piata la fabricadin Arad productia sa diversificat, papusile reprezentand 50% dintotal. Aradeanca mai produce articole de gradina pitici, Alba caZapada, bufnite, iepurasi si ursi Koala si, ocazional, la comenzispeciale, medalii si insigne personalizate sau embleme pentrupolitia comunitara.
"Neam orientat spre articole de gradina pentru a optimiza perioadade productie, pentru a acoperi intregul an", afirma Finata."Astfel, sase luni pe an producem articole de gradina, iarcelelalte sase, papusi."
Compania a inceput productia de articole de gradina in urma cu 5ani, cand pe piata nu existau produse similare. Pentru a face fataconcurentei ce vine dinspre papusile Barbie, Hannah Montana sauCindy, Aradeanca a decis sa exporte o parte a productiei. Pe piatainterna marfa este livrata in hipermarketuri si in librarii."Exportam papusi si pitici. Productia proprie este in proportie de70% destinata pietei interne si 30% este exportata catre Italia",spune Finata.
Exporturile au contribuit la cifra de afaceri din 2009 cu 450.000de lei (100.000 de euro), respectiv 41% din totalul de 1,1 mil. lei(265.000 de euro). In conditiile crizei financiare sa putut observao scadere a afacerilor fata de anul precedent, de la circa 1,35mil. lei. "Cele mai bune vanzari leam obtinut in 2007 si 2008. Amresimtit criza si am observat ca puterea de cumparare a clientilora scazut."
Pentru anul in curs oficialii Aradeanca spun ca se asteapta la ostagnare. "In 2010 estimam o cifra de afaceri similara cu cea dinanul 2009, desi in primul trimestru din 2010 este evidenta scadereaputerii de cumparare, precum si accentuarea blocajului financiar",completeaza administratorul.
Fabrica din Arad este detinuta de SIF Banat Crisana si de asociatiasalariatilor. Alti producatori de pe piata locala de profil suntNoriel, Frata Prodcom, Juno, D'Toys, Casa Retro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO