Companii

Cum a trait un an de insolventa cel mai mare producator de covoare

Cum a trait un an de insolventa cel mai mare producator de covoare
11.01.2010, 00:00 520

Incov Alba-Iulia, cel mai mare producator local de covoare, carea intrat in insolventa in decembrie 2008, caracterizeaza situatiacompaniei dupa un an de reorganizare interna ca fiind "mai bunadecat cu un an in urma".

"In primul rand, compania a inregistrat profit in primultrimestru de derulare a planului de reorganizare. In al doilearand, furnizorii nu se mai tem de noi. De exemplu, furnizorii defire din Turcia si Belgia, care pana acum nu acceptau nici macar sainceapa productia comenzilor noastre fara plata integrala in avans,deja au inceput sa creeze stocuri in depozite pentru noi.Furnizorul nostru de lana ne crediteaza momentan cu valoarea a treicamioane de materie prima", explica Adrian Paraschivoi, directorulgeneral al Incov Alba-Iulia relatia actuala cu creditorii.

Fara acces la finantare

Cererea de deschidere a procedurii de insolventa impotrivafabricii de covoare, care a avut in 2008 afaceri de 4,9 mil. euro,a fost depusa in 2008 de catre o banca la care compania aveacredite, dar motivul inrautatirii situatiei financiare a IncovAlba-Iulia a fost criza financiara internationala, care a blocataccesul jucatorilor la finantare.

"Distribuitorii mari de covoare nu mai acceptau termene scurtede plata, iar furnizorii nu mai voiau sa ofere credite comercialela livrarile de materii prime. Din acest motiv, distribuitorii decovoare au inceput sa valorifice in primul rand stocurile careinainte de criza erau foarte mari, iar comenzile catre producatoriau inceput sa scada", spune Paraschivoi, care recunoaste ca siscaderea consumului a afectat masiv businessul cu covoare.

In aceste conditii, producatorul a acumulat datorii de 11,7 mil.euro (43 mil. lei) catre banci, furnizorii de materie prima sistat. Inainte de a intra oficial in reorganizare judiciara, iniulie 2009, compania a purtat negocieri cu creditorii si a obtinuto esalonare a datoriilor pe trei ani, primele plati urmand sa sefaca in trimestrul III al planului, adica in perioadafebruarie-aprilie din acest an. Planul prevede stingerea creantelorcreditorilor in proportie de peste 95%, potrivit companiei.

Sfatul consultantilor

Incov Alba-Iulia a apelat si la ajutorul companiei deconsultanta Pricewaterhouse Coopers. "Initial am subestimatnecesitatea de a avea un consultant, insa dupa ce am trecut printot ce inseamna intrarea in reorganizare, mi-am dat seama ca primadecizie corecta in cadrul procedurii de insolventa a fost angajareaunui consultant specializat", este de parere directorul general alfabricii.

Primele masuri la care a recurs compania, menite a micsoracheltuielile, au vizat diminuarea numarului de angajati. Inprezent, in cadrul fabricii lucreaza 141 de persoane, cu 50 maiputin decat in decembrie 2008.

"Totodata, productia s-a micsorat, iar procesul de aprovizionarea fost optimizat pe modelul de management japonez (apro­vizionareacu materii prime este mai stabila si nu mai are un caracterspontan), deoarece situatiile spontane in aprovizionare permitfurnizorilor sa mareasca neintemeiat pre­turile din nevoia definantare", declara Adrian Paraschivoi.

Credit de la BCR

Incercarea de a crea lichiditati a fost ingreunata puternic derefuzul furnizorilor de a mai livra marfa cu plata la termen. "Celmai important factor care a influentat evolutia afacerii a fostobtinerea unei finantari suplimentare de la Banca Comerciala Romana(BCR) in cadrul planului de reorganizare. Creditul obtinut a fostutilizat preponderent pentru aprovizionarea cu materia prima",explica Paraschivoi metoda utilizata pentru relansareabusinessului.

Ulterior, compania s-a orientat catre segmentul premium,incercand sa creasca vanzarile pe segmentul covoarelor dedimensiuni mari, unde principalii clienti sunt Banca NationalaRomana, Cercul Militar, Casa Capsa sau hotelul Intercontinental."Ultimele doua luni am inregistrat cresteri, dar chiar si asa omajorare cu 10% a cifrei de afaceri fata de 2008, asa cum amestimat la inceputul anului, nu va fi posibila deocam­data", afirmadirectorul general al fabricii de covoare.

Fabrica Incov Alba-Iulia, fondata in 1979, a fost preluata indecembrie 2006 de catre grupul Acvila, cu activitati in domeniulmaterialelor de constructii termoizolante.

Incov este cea mai mare fabrica de covoare din Romania, alteunitati de productie precum Covtex Cisnadie sau Covoare Siret fiindinchise.

Despre Incov:

  • Este cea mai mare fabrica de covoare din Romania, alte unitatide productie precum Covtex Cisnadie sau Covoare Siret fiindinchise.
  • 4,9 mil. euro - cifra de afaceri a companiei in 2008
  • 11 mil. euro - valoarea datoriilor producatorului
  • 141 de angajati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO