Companiile private româneÅŸti au ajuns la o cifră de afaceri de 571 mld. lei în 2016, în creÅŸtere cu 4% faţă de 2015, dar compaÂniile străine au crescut cu 5%, până la o cifră de afaceri de 609 mld. lei, arată datele studiului „Capitalul Privat RoÂmânesc“ realizat de ZF în colaÂboÂrare cu PIAROM – Patronatul InÂvestitoÂrilor Autohtoni din România.
Firmele private româneÅŸti au ajuns astfel la o cotă de piaţă de 46% din cifra de afaceri toÂtală din economie, faţă de 47% în anul anteÂrior, iar firmele străine cu crescut de la 49% la 50%. Restul de 4% din cifra de afaceri totală de 1.225 mld. lei din 2016 a revenit firÂmelor de stat.
Studiul a luat în considerare firmele „roÂmâÂneÅŸti“ ca fiind cele cu capital privat majoÂritar roÂmâÂnesc, firmele „străine“ cel cu capital maÂjoritar străin ÅŸi firmele de stat cele cu capital majoritar de stat.
Nici o instituÅ£ie publică nu urmăreÅŸte evoÂluÂÅ£ia investiÅ£iilor firmelor cu capital privat roÂmâÂnesc. BNR ÅŸi Institutul de Statistică publică anual un raport asupra investiÅ£iilor străine.
Firmele româneÅŸti au avut în 2016 un reÂzultat net – profituri nete plus pierderi nete – de 33 mld. lei, cu 27% mai mare decât în anul anÂterior, ceea ce înseamnă o profiÂtaÂbiÂlitate, adică rezultat net / cifra de afaceri, de aproape 6%.
Firmele străine au raportat un rezultat net de 19 mld. lei, dublu faţă de anul anteÂrior. ProfitaÂbiÂlitatea firmelor străine calculat ca rezultat net raportat la cifra de afaceri a fost de 3,1%, la jumătate faţă de anul anterior.
Firmele româneÅŸti domină sectorul de conÂstrucÅ£ii, cu peste 70% pondere, restauÂranÂtele ÅŸi hotelurile – cu peste 80%, agricultura – peste 80%, servicii de sănătate – 74%, transÂporturi - 66%, industria alimentară - 60%.
Firmele străine domină rafinarea Å£iÅ£eiului – pondere de 97%, industria de automobile – 96%, fabricarea echipamentelor electrice – 84%, telecomunicaÅ£ii – 84%, industria metalurÂgică - 81%, fabricarea de băuturi – 81% ÅŸi faÂbricarea de maÅŸini ÅŸi utilaje – 80%.
În general firmele străine domină în activitatea de fabricare/industrie. Firmele româneşti sunt majoritare doar în industria alimentară şi fabricarea de mobilă (58%).
În cele mai mari sectoare din economie – comerţul cu ridicata (afaceri de 259 mld. lei în 2016) şi comerţul cu amânuntul (afaceri de 182 mld. lei în 2016) firmele româneşti au pondere de peste 55%.
Aceasta înseamnă că expansiunea marilor lanţuri de comerţ, majoritatea cu capital străin, încă nu şi-a atins potenţialul şi firmele româneşti rămân cu o pondere majoritară.
Citiţi mai multe în suplimentul CAPITALUL PRIVAT ROMÅNESC ediţia a III-a