Companii

Cum arată interiorul Prispa, singura locuinţă din România care va produce mai multă energie decât va consuma. Galerie Foto

Cum arată interiorul Prispa, singura locuinţă din România care va produce mai multă energie decât va consuma. Galerie Foto

Casa soarelui sub zăpadă: Cum arată interiorul Prispa, singura locuinţă din România care va produce mai multă energie decât va consuma

Autor: Roxana Petrescu

31.01.2013, 15:21 31531

Prispa, locuinţa care poate produce mai multă energie decât consumă, amplasată în localitatea băcăuană Mărgineni, este aproape de finalizare, fotografiile postate pe pagina de prezentare a acestui proiect aratând că în acest moment casa este aproape utilată şi mobilată.

Locuinţa Prispa este un proiect la care au colaborat studenţi de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte şi care s-a clasat pe locul 9 din 18 în cadrul competiţiei Decatlonul Solar, unul dintre cele mai mari concursuri la nivel mondial între universităţi.

 

Decatlonul Solar este o competiţie care cuprinde 10 probe în care sunt analizate eficienţa energetică, arhitectura, lucrările de inginerie şi construcţie sau confortul caselor alimentate cu energie solară şi la care anul trecut au participat18 echipe din 11 ţări, după ce proiectul Egiptului a fost descalificat din cauza faptului că locuinţa studenţilor din această ţară nu a fost ridicată la timp.

Ingeniozitate remarcabilă: Doi arhitecţi români au transformat un apartament de 40 mp din New York într-o superlocuinţă. VIDEO/Galerie FOTO

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 14-30 septembrie 2012 la Madrid.

 
 

Echipa României s-a prezentat cu cel mai ieftin proiect, dar cel mai cel mai important lucru este faptul că Prispa a fost singura casa din toată competiţia care deja şi-a găsit un cumpărător, o familie din Bacău. Valoarea proiectului este de 70.000 de euro. 

 

asa are o suprafaţă construită de 116,8 metri pătraţi şi un consum de energie anual estimat de 6.435 kWh/an, în timp ce producţia estimată este de 11.594 kWh pe an. Prispa este o casă cu un singur nivel, în care camera de zi se îmbină cu bucătăria, dar pentru care există şi posibilitatea realizării unei mansarde.

 

Pentru viitorul Decathlon Solar, care se va desfăşura în 2014 în Franţa, se pregătesc două echipe din România. Una este formată din studenţi din Timişoara şi se numeşte upTIM iar cealaltă este formată din 3 facultăţi din Bucureşti, Team Bucharest 2014.

AFACERI DE LA ZERO